Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 PET индустрия

2 ВРЕДНА ли е захарта в храните за котките? Митове и ФАКТИ
2010.11.02

Котките са същински хищници, което включва консумирането на местни храни, които съдържат малки количества въглехидрати.
Те са относително слабо подготвени да се справят
с въглехидратите и това довежда до спекулации,
че в най-добрия случай въглехидратите нямат хранителни стойности, а в най-лошия може да бъдат  вредни за котките. Въпреки това много от спекулациите са подържани от свързаните с хората заболявания, като затлъстяването или диабет, които консумират богати на захар храни.
В
същност доколко са достоверни опасенията около съдържанието на захар в котешките храни?

 

КАКВИ са хранителните въглехидрати, захар и захариди?

Терминологията, която се използва за описание на хранителните въглехидрати, захар и захариди, може да бъде объркваща.
За хранителни цели, както и за етикетите на храните, се отнасят следващите обяснения  за различните въглехидрати:
Терминът "захар" се използва специално за захароза. Това е дизахарит, състоящ се от две субстанции(глюкоза и фруктоза), който
се среща често като гранулиран или на кристали.
Единични захарни единици, наречени монозахариди, съдържат глюкоза и фруктоза. Заедно с дизахаридите, те са посочени като захариди или прости въглехидрати.
Сложните захарни единици, наречени полизахариди, като например нишестето, също са наричани сложни въглехидрати.
Терминът "диетични влакна" се използва за описание на целулоза и други структурни въглехидрати с растителна основа, които са несмилаеми.


КОЛКО въглехидрати се съдържат в естествената диета на котките?

Котките са хищници и в техните естествени местообитания изяждат плячката си, която е богата на протеини с умерено количество мазнини и малко въглехидрати. Основните източници на храна за дивите котки, както и за домашните, които също ловуват, са малки бозайници като мишки и плъхове, зайци и птици, които се улавят по-рядко.

Въглехидратите изграждат между 0% и 12% от тези плячки и предоставят по-малко от 10% от дневната доза енергия. Котките са успели да оцелеят и без диетични въглехидрати, следователно не съществува минимално диетично изискване, както при другите важни хранителни вещества като протеини или мазнини.

Котките са МЕСОЯДНИ - могат ли да използват диетични въглехидрати?

Котките са евалюирали, използвайки протеини и мазнини като техен основен източник на енергия, за разлика от всеядните, като самите нас, които основно използваме глюкозата от диетичните въглехидрати. Това изменение е отразено от факта, че котките имат сравнително ниско ниво на ензими за смилане на въглехидрати.

Въпреки това котките нямат проблеми в намирането на храна с вариращи количества и видове захариди и нишесте. Тази очевидна аномалия може да бъде свързана с факта, че котките ловуват сами и улавят плячка, която по принцип е малка по размер. Това, от своя страна означава, че те са склонни да „пасат”, предпочитат да ядат няколко пъти на ден.

Подобен навик за храненене демонстрира и домашната котка, която изяжда поредица от малки порции през целия ден, дори когато има предоставен достъп до храната. Получената от яденето храна преминава през храносмилателния тракт,което може да обясни защо, вместо да бъдат зле подготвени да се справят с диетичните въглехидрати, котките могат да се справят с хранене, богати на захариди и нишесте.

КОЛКО захариди и въглехидрати има в котешките храни?

Течните (т.е. консерви, табла и торбички) и сухите котешки храни се различават значително в размера на въглехидратите, които съдържат. Течните храни, които са основно са съставени от месо и месни продукти съдържат около 50% протеини, 25% мазнини и по-малко от 10% въглехидрати, на базата на сухо вещество. За разлика от тях, сухите храни обикновено се състоят от 35-45% протеини, 15% мазнини и 35-40% въглехидрати.

Основните източници на въглехидрати в котешката храна са зърнени култури, обикновено царевица и пшеница, и техните продукти. Тези продукти се състоят основно от нишесте с малко захар и обикновено са с ниско съдържание на захароза.

Основният въглехидрат в сухите котешки храни е нишестето, което представлява между 20% и 30% от завършения продукт. Течните храни обикновено съдържат по-малко от 5% нишесте, и двата продукта са бедни на захар и други захариди (Таблица 1) .

Противно на разпространеното мнение захарозата не се добавя по време на производството на течна или суха котешка храна. Нишестето се добавя в някои течни храни, за да може заедно със захаридите да се сгъсти до карамел, който се използва за цвят в някои продукти.         

 

МОГАТ ЛИ котките да ядат захариди,  без това да засегне вкуса на храната?

Проучване на храните доказва, че котките не се привличат от вкуса
на сладките въглехидрати и не показват предпочитание към сладките на вкус храни. За котките всъщност е невъзможно да усетят вкуса на захарида, тъй като те нямат нужните рецептори за да го направят, така че апетитността на храната не може да бъде променена чрез добавянето на захар.

 

Има ли ЗАТЛЪСТЯВАНЕ и ДИАБЕТ при котките, възникнал от консумацията на хранителни  въглехидрати?

Спекулира се, че високите хранителни нива на въглехидратите могат  да благоприятстват развитието на затлъстяване при котките. Това до голяма степен произтича от предишни наблюдения върху котки, хранени с продавани сухи храни, което сочи, че те са в по-голям риск от затлъстяване. Други изследвания поставят под въпрос това твърдение и предоставят доказателсво, че макар и храненето със сухи храни да увеличава рискът от затлъстяване, виновникът за това е плътността на калориите, а не наличието на въглехидрати.

Захарният диабет е  все по-често срещан при котките и има опасения, че е възможно да е в резултат на захаридите или въглехидратите. Въпреки, че има някои лабораторни изследвания  в подкрепа на този факт, все още няма доказателства нито от проучвания, нито от разследвания по диетичните храни. Докато точните причинители на котешкия диабет са все още неясни, има няколко фактора, които се смята че го повлияват. Те включват напредналата възраст, затлъстяване, хормоналните промени свързани с кастрацията, липса на физическа активност и генетични фактори. Предвид това, експертите са съгласни, че евентуална  възможна връзка между диабета и храненото е свързана с ефекта от него, причиняващ напълняване,  а не със съдържанието на въглехидрати в храната.

 

И накрая, какъв е случая със стоматологичното разпадане?

Захарта има съществено значение за стоматологичния разпад и зъбните кариеси, които измъчват хората.Това е защото захарозата е предпочитана храна на бактериите, които атакуват зъбния емайл. Но зъбната структура, устното Ph и развитието на бактериите при котките е коренно различно от това при хората. Следователно, зъбните кариеси са изключително редки при котките и няма никаква зависимост от някоя от хранителните вещества или съставка.

 

 

НЯКОИ основни ФАКТИ 

·      Котките са еволюирали до хищници, приспособили са се към храна на основата на месо, която е богата на протеини, с добро количесво на мазнини и без никакви въглехидрати.

·      Способността на котките да смелят въглехидратите в храната
е ограничена,
в сравнение с други видове, но е ефективна за нивата, които обикновено се срещат при котешката храна.

·      Липсата на рецептори за захариди и захар при котките нямат ефект върху апетитността на котешката храна.

·      Сухите котешки храни са богати на въглехидрати, нишесте,
но и двете - суха и течна - съдържат минимални количества захариди.

·      Въпреки опасенията, че високите дози на приети въглехидрати могат да предразположат котките към затлъстяване или диабет, все още няма категорични доказателства за това.

·      Зъбните кариеси са много рядко срещани при котките и няма доказателства, че те са свързани с приема на захар.
 

Публикуваният тук материал е предоставен от MARS Pet Care България.

 

      

                                   catbg.net 2010

 

 

 PET индустрия

2 ВРЕДНА ли е захарта в храните за котките? Митове и ФАКТИ
2010.11.02

2 SOFIA PET BIZ 2009 - първо Балканско изложение на храни, аксесоари и услуги за домашни любимци
2009.10.18

2 PURINA – 115 години пътуване във времето
Историята на днешна Америка през погледа на Ralston Purina (част1)

2007.09.10

2 УИЛЯМ ДАНФОРТ – създателят на PURINA
Сбъднатата американска мечта в една нова индустрия

2007.09.09

2 DIAMOND Pet Foods - една от най-бързо развиващите се компании в индрустрията за домашни любимци на САЩ
2007.03.06

2 ИСТОРИЯТА на фирмата IAMS - романтична и прагматична
2007.01.24

2 BEAPHAR - за един по-добър свят за домашните ни любимци
2006.12.03

2 "МИАЗОО" - една от най-старите фирми в българската pet индустрия
2006.09.07

2 Tropikal PET или какво правят амбициите в съчетание с модерните технологии
2006.07.06

2 INTERZOO 2006 - рекорди, тенденции и обич към домашните ни любимци
2006.06.20