Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Любопитно

2 ИСТОРИЯТА на сиамската котка
2006.03.08

Всеки, който иска да си купи сиамско коте, може да сподели сходен опит. Искате сиамка, която да изглежда точно като любимата ви котка от детството ви или като тази, която току-що е починала от старост. Намирате развъдчиците, търсите обяви в списанията, очаквате изложбите на котки, но това, което най-често намирате, изглежда много различно от голямата силна котка, която си спомняте. В сравнение с нея съвременният вариант на сиамката сякаш е съсухрен, с големи, приличащи на прилеп уши, удължена глава и тънички крака. Имате право за се запитате: Това сиамка ли е? Краткият отговор е: ”Да”, но това несъмнено не е котката, която помните. Все пак имате шанс да намерите голяма силна котка с кръгла глава, нормално изглеждащи уши и прекрасни сини очи. Това, което си спомняте, се нарича „традиционна сиамка”. В същото време котката, която господства на изложбения ринг, наричаме съвременна (модерна) сиамка. Сигурно се чудите как е станало това? Различните развъдчици могат да ви дадат различни обяснения, но истината е записана в историческите книги.
Кралска кръв
Много поколения наред сиамката е била смятана за кралска любимка и е обитавала двора на владетеля на Сиам в Банкок. Съществуват няколко теории за произхода на сиамската котка, но и до днес не е достигнато до някакво определено заключение.
Историята
Първите записани сведения за котки с белезите на сиамските котки са намерени на стар надпис, открит от някой си г-н Палас при пътуването му в Южна Русия през 1793-1794 г. Други сведения има в Котешката книга с поезия, където има рисунки на котки с различни цветове и от различни породи. Въпреки тези примери, всъщност почти до края на 19 век няма запазени писмени сведения за сиамските котки. Документирано е, че през 1884 г. в края на мандата си британският генерален консул Гулд получава като прощален подарък от Сиамския крал сиамска котка. Това било много голяма чест защото котката била от развъжданите в двореца от кралското семейство. И наистина, съществуват много истории (включително и тази, обясняваща характерната извивка на опашката на най-ранните внесени във Великобритания котки), които доказват изключителната привързаност на членовете на кралското семейство към котките им.

Потомците на котката, подарена на генералния консул на Великобритания Гулд, са представени от сестра му мисис Лилиан Велви на 17-та изложба на котки в Лондон в Crystal Palace през октомври 1885. Това били котките Дуен Нгай, роден през март 1885, и Калохом и Хромата, родени през юли 1885. На снимките на тези котки, публикувани в пресата по онова време, ги виждаме с кръгли глави, едри и мускулести. (Предлагаме ви една от тези запазени снимки.) Сиамските котки били толкова необикновени, че приличали мигновено вниманието. Един известен по това време цитат ги описва като „неестествен кошмар за котка”. Независимо от първоначалните реакции или впечатления, със своята почти кучешка интелигентност и лоялност, закачливост и специфично очарование, тези котки се превръщат в любимци на британските любители на котки.
И ето, че през 1902 г. в Англия е основан първият Клуб на любителите на сиамски котки. Първият шампион от породата
Ch Wankee е роден  в Хон Конг през 1895 г. Той принадлежи на мисис Робинсън, която го представя на изложбата на котки през 1898 г. под бурните аплодисменти на публиката. И отново на снимките виждаме голяма и здрава котка с кръгла глава – няма съмнение, че традиционата сиамска котка като Ch Wankee няма нищо общо с модерният вариант, който виждаме по изложбите днес...
Не е известна точната година, в която сиамката стъпва на американска земя, но е сигурно, че през април 1909 г. е основано Американското общество на любителите на сиамската котка като е одобрен и първия стандарт на породата. През 50-те и 60-те години на 20 век популярността на породата достига своя връх и сиамски котки се появяват в игрални и анимационни филми като „Bell, Book and Candle”, „That Darn Cat”, „Incredible Journey” и „Lady and the Tramp”, които правят сиамката още по-популярна.
По същото време в Сиам (днешен Тайланд) сиамски котки се отглеждат само от няколко развъдчика. Според писмените свидетелства на г-жа Стивън Добринчук до дипломат в Тайланд през 50-те години на 20 век, чистокръвни сиамки се развъждат само от няколко много богати матрони от знатни семейства. Котките са известни със своята сила, издръжливост и „кучешка” интелигентност. Г-жа Добринчук купува 3 котенца от лаоска прицеса, омъжена за тайландски дипломат. Това са едри, здрави котки с кръгли глави, необикновена интелигентност и характер. Те редовно прочистват задния двор на къщата на собственичката си в Тайланд от кобри! Към края на 50-те години г-жа Добринчук купува още 3 котета. При завръщането си в САЩ тя ги описва подробно, с което запазва ценни сведения за истиснките сиамски котки, развъждани в Тайланд в средата на 20 век.

В началото на 60-те години едрата и тежка сиамска котка започва да губи популярност сред развъдчиците. Съдиите започват да предпочитат по-издължено, по-фино тяло и поощряват промяната в породата от истинския здрав, силен и мощен сиамец към котката с по-малко, фино тяло и издължена глава, каквато днес е модерната сиамка. Причините за тази промяна са различни. Някои казват, че сиамските котки станали толкова многобройни, че цените на котенцата паднали драстично и много развъдчици считали, че промяната във външния вид на сиамката с по-издължено, слабо и фино тяло, с издължена глава и по-големи уши, ще я направят да изглежда по-екзотично, с което отново ще се увеличи търсенето на котета от породата и, разбира се, ще увеличи цената им. Други казват, че причината е по-проста – според мнението на любителите на сиамките по-малката, по-лека и фина котка е по-красива. Също така съществува мнение, че със съвременните ваксини срещу най-опасните болести по котките (особено чумата) е отпаднала необходимостта от едри, здрави и издръжливи (в много голяма степен неподаtливи на заболявания) котки.
Най-вероятно промяната се дължи на всички тези причини, а стандартът на породата доста бързо бе пренаписан според новите тенденции. Модата в изложбения ринг постепенно го прави недостъпен за сиамските котки, които са по-близо до традиционната порода. Това раочарова много развъдчици и ги кара да се откажат от развъждането на породата и да започнат да отглеждат други котки. От 1986 г. насам на практика вече изобщо не може да бъде видян истински сиамец на изложбите на котки. И постепенно започва да се налага мнението, че едва ли не сиамката винаги е изглежадала така, както я виждаме днес. Но има достатъчно развъдчици и любителите на традиционната сиамска котка  - те създават организации и спонсорират специализирани изложби за да докажат, че традиционата, оригиналната сиамска котка спокойно може да съжителства на изложбения ринг заедно с модерния си вариант. Американските развъдчици са тези, които се съпротивляват най-много на новата тенденция, но все по-често и двете разновидности на сиамската котка се появяват по изложбените рингове.
Днес тенденцията в световен мащаб е към постепенното завръщане на онзи сиамец, който през 1885 г. покорява Лондон със сила, интелигентност и екзотично очарование.

catbg.net 2006
 

 

 Любопитно

2 ФЕЛИКС - любимият КОТАРАК на АМЕРИКА
2009.07.13

2 МЕКОНГСКИ БОБТЕЙЛ - сиамка със счупена опашка:)
2009.06.10

2 ХАВАНА БРАУН - изящество с ухание на ШОКОЛАД
2009.04.09

2 САВАНА - в сянката на африканския СЕРВАЛ
2009.01.30

2 НЕПРИЗНАТАТА нова порода дългокосместа котка КАШМИР
2008.06.25

2 ОДОМАШНЯВАНЕТО на котките - една древна и модерна история
2008.02.07

2 КУЛТЪТ в Древен Египет към богинята - домашна котка БАСТЕТ
2008.01.31

2 Митове, поверия и обичаи, свързани с котките
2006.09.06

2 ИСТОРИЯТА на сиамската котка
2006.03.08

2 Рупърт Шелдрейк или експериментите, които могат да променят света
2006.03.08