Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Развъдници

2 КОГАТО ИСКАМЕ коте у дома - породистите котки (част 2)
2011.01.10ПОРОДИСТА КОТКА: избор и покупка
Ако сте решили да си вземете породисто животно, самият процес на избор е доста сложен, освен в случаите с непородисти. Прочитайки тази статия, ще узнаете на кои важни моменти да обърнете внимание при избора на породисто коте, за да бъдат реализирани вашите цели  и надежди. Ако искате породисто коте, за да получите потомство за продажба, цената може значително да надвиши приходите ви. Участието в изложби, а вие сте длъжни да посещавате такива колкото
е възможно по-често, струва пари. Парични награди не се дават, дори
и за спечелилите 1-во място. Домашните котки много трудно заемат място в този вид бизнес. Затова трябва да се присъедините към фелиноложки клуб, който пък от своя страна изисква членски внос.

И сега за ... (5 важни въпроса)
1) Откъде да купите животно?
2) Каква порода?
3) На каква възраст?
4) Цена?
5) Документи?
Да разгледаме всяка от тези точки.

Откъде да купите породисто коте?
Възможностите за покупка:
1. На ръка - така обаче рискувате да се сдобиете с болно или с дефектно коте и без документи за произход.
2. От изложба - този, разбира се, е по-добрият вариант, но не можете да бъдете сигурни, че котката е била в добри условия. Повечето участници в изложби имат отношение към развъдници и клубове. И те могат да ви дадат препоръки за конкретна порода ако вече ств подали заявка за закупуване на котенце.
3. От развъдник или клуб – най-оптималното място за покупка на породисто коте. Тук ви дават ценни съвети за животните. Важно е и
че докато расте котката е под опеката на клуба и той може винаги да ви помага.
Справка: Клубът е организация, която обединява собственика и развъдчика на котки (развъдникът), който управлява работата си. Да членуваш в реномиран клуб, това е голям плюс в бизнеса с котки.
Развъдник – това е, така да се каже, предприятие за развъждане на котки.


„ПОРОДАТА” на породистото коте
Преди да купите котка, решете за каква цел я избирате. Обикновено породисто коте се купува или за „себе си” (стерилизирани животни), или за участие в изложби, или за потомство за продажба. Има много породисти кастрирани котки с отлично родословие. На котешки изложби има състезания по класове за кастрирани или стерилизирани животни. Представителите на добри клубове и развъдници подробно могат да Ви разкажат за всяко коте и неговите перспективи. Но, за да избегнете недоразумения, обезателно прочетете стандартите за породата, която Ви интересува. Особено внимателно се запознайте с предимствата и недостатъците на породата. Тези знания Ви позволяват да сте по-уверени, че котката си заслужава парите. Помнете, че в различните международни обединения едни и същи породи могат да имат различни стандарти. Затова преди избора на котка се интересувайте за стандартите, които предлага развъдника или клуба, ако имате планове за изложби или развъждане. Не забравяйте също, че една и съща порода в различни страни може да се назовава по различен начин.
Независимо от породата всички породисти котки се делят на 3 класа:
Пет клас (от английски: р
et – домашен любимец) котки за “себе си” /за дома. При тези животни има някои недостатъци, които ги изключват от участие в изложби или развъждане- несъответстваща окраска, цвят на очите, форма на ушите и др. Тези “дефекти” за непрофесионално око не са видими.

Шоу клас - към този клас принадлежат животни с отлично родословие, пълно съответствие със стандартите. Котките от този клас участват в изложби.

Брийд клас (от английски:
breed - порода) - от тези животни обикновено се интересуват представители на развъдници. Тези животни имат незначителни недостатъци, но са пригодни за развъждане. Представителите на този клас са длъжни да произхождат от добри родители с родословие, чийто потенциал не е изцяло разкрит. Като представители на този клас само по себе си могат да имат редки характеристики на дадена порода, които да се използват за по-нататъшната работа за развъждане. Не всеки представител на Шоу клас може да стане добър производител, но в потомството на котки Брийд клас може да има и котки Шоу клас.

НА КАКВА ВЪЗРАСТ да вземем котето?
Най-добре е на 3-4 месеца. Първо, в това време котето самостоятелно престава да пие майчино мляко, тогава организмът му има необходим потенциал за качествено физическо развитие.
Второ, котето се научава да излиза, да ходи до тоалетна - всички необходими жизнени навици.
Трето, има достатъчно време да усвои навици на социалното общуване чрез игри с братя и сестри.
Всичко това е плюс за котето, а за собственика е важно в тази възраст да добие представа какво ще бъде животното като порасне. И ще види за какво е платил.
Дори на тази възраст представителите на развъдника или клуба могат да Ви гарантират относително потенциала на котето за в бъдеще. Това пак е някаква гаранция, тъй като дори и професионалисти не могат 100% да кажат кой ще е шампион. И експертите бъркат. А дипломата на котето и оценката на комисията не говорят за това, че котето ще е шампион. Оценката от комисията доказва дали в момента на оценяване котето отговаря на всички стандарти на породата.
Ако котето със сигурност се отглежда за участие в изложба, то трябва да бъде не на 3-4 месеца, а на около 10 месеца. Така можете да бъдете уверени в изложбените переспективи на животното. Има и случаи, в които от невзрачни котки израстват прекрасни представители на породата. Природата е най-умелия и опитен селекционер-развъдчик.

ЦЕНА на породистата  котка
Обикновено цената на котетата се определя от следните фактори:
1. Класа на котката
2. Степен на съответствие със стандартите на породата
3. Прародители.
Известността и репутацията на развъдника или клуба може да влияе на цената. Когато в рекламата пише: ”... при нас са най-добрите котки в България” това задължително трябва да бъде потвърдено с многобройни титли и победители на развъдчици и питомници.
Класът на животното се определя от развъдника. Въпреки това, както вече бе споменато, класът на котето е само потенциал за развитие на кариера. След закупуване на коте, то все пак трябва да премине комисия за оценка. Ако пише, че двумесечно коте е  шоу клас, това не може да е вярно, тъй като този клас може да бъде придобит на специална изложба на 4-месечна възраст.В сериозните развъдници можете да внесете залог за котката. И ако тя оправдае очакванията
в
и след определено време, можете да я купите.
Преди да купите породиста котка е необходимо да изучите ценовите вариации на дадена порода. По принцип новите развъдници продават среден клас котки на по-високи цени, отколкото старите такива. От голямо значение е репутацията на развъдника. Там веднага ще Ви покажат всички документи и ще продължават да Ви консултират, дори
и след покупката на котето. Стойността на котката силно варира, даже за една и съща порода. Породи персийска, британска късокосместа, сибирска могат да се купят на високи и не толкова цени. Докато по-неразпространените в Русия породи (сфинкс, курилски бобтейл) са много скъпи дори и среден клас. 
                      
                                                                     
Мaриета Димитрова
                  Съюз на фелинолозите в България www.felinologybg.com
  

         
                                                     
catbg.net 2011

 

 Развъдници

2 Развъдник за канадски сфинкс FIFe "NAKED BEAUTY" BG 048
2012.04.18

2 Развъдник за турска ангора и невска маскарадна FIFe "BENDIDA'S"
2012.04.13

2 Развъдник за донски сфинск WCF "ANKHSENAMUN"
2012.04.07

2 Развъдник за котки регдол "METHODIUS" FIFe BG 032
2011.02.05

2 Развъдник за сибирски котки FIFe "BG*SIBIRELA"
2011.01.28

2 КОГАТО ИСКАМЕ да доведем коте у дома (част 1)
2011.01.10

2 КОГАТО ИСКАМЕ коте у дома - породистите котки (част 2)
2011.01.10

2 Развъдник за сибирски котки "RUSSIAN MIRACLE" WCF 11 22 / 2010
2011.01.10

2 Развъдник за шотландска клепоуха и британска късокосместа "PRESTIGE PLUS" WCF 816 / 2010
2010.02.14

2 Развъдник за персийски котки "IRINES"
2008.10.28

2 Развъдник за персийски котки "O'K Boss" FIFe BG 001
2006.03.11