Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Любопитно

2 Рупърт Шелдрейк или експериментите, които могат да променят света
2006.03.08

Британецът Рупърт Шелдрейк е един от най-интересните и оригинални съвременни учени, който не се бои да търси отговори на загадки, отбягвани от „официалната” наука. Това са теми от реалността, която ни заобикаля всеки ден, въпроси, поне по един от които всеки човек си е задавал – разбира се, ако се интересува от света около себе си:
Може ли науката да обясни паранормалните явления?
Как човешкото поведение превръща очакванията в действителност?
Колко силно може да бъде въздействието на така наречения „ефект на експериментатора” т.е. дали вашите очаквания какъв резултат очаквате допринасят за постигането му?
Усещат ли хората и животните, когато някой ги наблюдава?
По какво домашният ви любимец разбира, че сте на път за дома?   
Това са част от безкрайно любопитните въпроси, които занимават Рупърт Шелдрейк. Той е от сравнително рядко срещащите се днес учени, които не вярват в тясната специализция: едновременно биолог и доктор по философия със сериозни интереси в областта на физиката,
д-р Шелдрейк е член на британското Кралско научно дружество и на Института за интелектуални изследвания. Той има безброй привърженици (аз съм твърдо сред тях – б.а.) и наистина много и сериозни врагове. Може би най-вече защото посяга към теми, които понякога будят у различните хора дремещи суеверия. Или защото неговите предложения за прости и ефективни експерименти, в които могат да се включват свободно всякакви хора (не само учени) от цял свят без да е необходимо никакво скъпо лабораторно оборудване, сериозно разклащат авторитета на огромните лаборатории и изследователски институти с милиарди долари годишен бюджет.

В началото бе една книга
През 1981 г. британският учен – още тогава признат специалист в еволюционната биология от световен ранг – издава книгата 
“A New Science of Life” („Нова наука за живота”). Тази книга предизвиква огромен шок сред традиционните (или по-точно консервативно настроените) учени. Бурята е предизвикана от теорията за морфичните полета и морфичния резонанс. Историята за теорията за формообразуващия резонанс и споровете, които е предизвикала, без съмнение бе едно от най-приятните и вълнуващи четива в сборника „ФАНТАСТИКА 2” на издателство „Народна младеж” през 1986 г.
Ето за какво става дума: според Рупърт Шелдрейк ако дадена структура или поведение може да се прояви в природата в различни форми, то тези форми и начини за поведение копират това, което вече някога се е проявило в природата. Тази идея обаче предполага наличието на абсолютно нови и различни причинно-следствени връзки в пространството и времето т.е. природата проявява тенденция към повтаряне на известни форми и поведения, които вече са съществували. Тази тенденция се дължи на съществуването на специфично формообразуващо (морфогенетично) поле. То влияе на материалните обекти и неговата сила нараства в зависимост от това колко по-често този процес или събитие вече са се случвали. Факти в подкрепа на теорията на Шелдрейк има в химията, биологията, дори в телевизията! А изследванията за окончателното доказване на съществуването на формообразуващо (морфогенетично) поле продължават и днес като все повече се увеличават статистически значимите данни в подкрепа на тази странна, толкова интересна хипотеза.

През 1995 г. Рупърт Шелдрейк публикува друга книга с дълго, но красноречиво заглавие
„7 експеримента, които могат да променят света: Ръководство за самостоятелна работа към революция в науката”. В книгата са очертани трите кръга от теми, коитого интересуват Шелдрейк и днес. Става въпрос за необикновените способнобности на обикновените животни, разширеният ум и научните илюзии за обективност.
Предполагам, че веднага сте се досетили, че в центъра на вниманието ни е темата за необикновените способнобности на обикновените животни. Три са въпросите, които Шелдрейк разглежда в книгата: домашните любимци, които знаят, че стопанинът им е на път за дома; как гълъбите успяват да намерят пътя към дома и организацията в мравуняците на термитите.
Най-новата книга на Рупърт Шелдрейк е "The Sense of Being Stared at" („Усещането, че си наблюдаван”).
 
За ползата от Internet
Едно от чудесните неща в Интернет е възможността собственици на домашни любимци от цял свят да се присъединят към експериментите и проучванията на Шелдрейк за необикновените способности на обикновените животни. Ако съм ви заинтригувала с разказаното до тук за този толкова оригинален и забавен британски учен, вижте и неговата уеб страница на адрес: www.sheldrake.org Тя е изключително богата на информация за всички разработвани от Шелдрейк теми, извършвани проучвания, публикувани статии, дадени интервюта и издадени книги. Ще намерите и много мнения (всъщност доста безмилостни критики) на учени – неизлечими скептици относно теориите и проучванията на автора на хипотезата за формообразуващия резонанс. www.sheldrake.org предлага не само текстове, но и много голям аудио и видео архив от лекции, интерюта, дебати на Шелдрейк с учени-скептици на английски и немски език. Но дори и това не е най-важното.
Много по-интересно е,  че
можете да се присъедините с мнение и наблюдения от личен опит към няколко експеримента, които се провеждат в момента: някои от тях са за различни видове телепатията (телефонна, чрез e-mail, между домашните любимци и собствениците им); друга група експерименти са във връзка с най-новата книга на Рупърт Шелдрейк "The Sense of Being Stared at" („Усещането, че си наблюдаван”). Можете да проверите чувствителността си към чуждите погледи чрез провеждането на 3-минутен тест по образец. Можете и да се присъедините с мнение и/или наблюдения към проучванията по темата ”Можете ли да събудите спящия си домашен любимец ако го наблюдавате?”  
Разбира се, ще видите и любопитни данни в отчетите за проведените през 2005 експерименти, ще можете да откриете и заглавията на много книги от различни автори, свързани с разглежданите от Шелдрейк теми.
Британският учен ни показва един различен свят, в който природата запомня всяко наше действие или го улеснява като използва вече натрупания опит и неговата енергия/влияние. Рупърт Шелдрейк
ще ви накара да се замислите за неща, които считате за подразбиращи се без да забелязвате колко необичайни са всъщност.
Огледайте се около вас и помислете:
дали не си говорите редовно с домашния ви любимец чрез телепатия? И нима това не е прекрасно?

                                                              Кръстина Денчева
                                               catbg.net 2006
 

 

 Любопитно

2 ФЕЛИКС - любимият КОТАРАК на АМЕРИКА
2009.07.13

2 МЕКОНГСКИ БОБТЕЙЛ - сиамка със счупена опашка:)
2009.06.10

2 ХАВАНА БРАУН - изящество с ухание на ШОКОЛАД
2009.04.09

2 САВАНА - в сянката на африканския СЕРВАЛ
2009.01.30

2 НЕПРИЗНАТАТА нова порода дългокосместа котка КАШМИР
2008.06.25

2 ОДОМАШНЯВАНЕТО на котките - една древна и модерна история
2008.02.07

2 КУЛТЪТ в Древен Египет към богинята - домашна котка БАСТЕТ
2008.01.31

2 Митове, поверия и обичаи, свързани с котките
2006.09.06

2 ИСТОРИЯТА на сиамската котка
2006.03.08

2 Рупърт Шелдрейк или експериментите, които могат да променят света
2006.03.08