Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Ветеринар

2 Храненето на завършили растежа си котки и кучета
2006.03.08

Сравнитeлно лесно може да се определи и при двата разглеждани вида кога са завършили своя растеж и са преминали в следващата фаза на своя живот - зрелия период. Много трудно е обаче да се каже кога завършвa този период и те стават стари животни. Знае се от практиката, че дребните и средни породи кучета имат приблизително два пъти по- дълъг живот от едрите и гигантски породи. Дребосъците могат да се чувстват сравнително добре и на 14-16 години, докато великаните рядко надхвърлят 10-12 години живот. Според специалистите при котките, навършили 6-7 години, се наблюдават вече някои промени във физиологията и поведението, характерни за стари индивиди.
За всички собственици на животни, чийто любимци са навлезли в зрелия период на своя живот, проблемите, свързани с храненето значително намаляват, но не и отговорностите.
Товa се дължи на няколко причини:
- Всички животни, които като бебета и подрастващи са получавали качествена и балансирана храна, отговаряща на техните изисквания, са постигнали своето максимално развитие на ръст и оптимално тегло. Тяхната костно-мускулна система е здрава и имат необходимия запас от витамини и минерали. Всичко това при една правилна поддръжка им гарантира щастлив и безпроблемен живот;
- Храните за зрели животни са най-добре представени на пазара и като видово разнообразие и като качество. Те предсталяват повече от 70% от всички предлагани храни за животни.
- Цените на тези храни са относително по-ниски, отколкото храните за бебета и стари животни. Зрелите индивиди имат по-малко изисквания към нивото на метаболитна енерrия, протеини, витамини и минерали.
Това се отнася за животни, които се отглеждат при относително постоянна температура на околната среда (около 20С) и се извеждат на разходки до 1 час дневно, т. е. слабо активни кучета.

През този период започват да се трупат и проблемите, които след известно време дават своето неблагоприятно отражение върху здравето на животните. Най-разпространеният от тях и при двата вида е наднорменото тегло. Собствениците проявяват висша форма на безотговорност, когато приемат всяко желание и всеки молещ поглед на техните домашни любимци като желание за храна.Те демонстрират своята "любов", като се стремят винаги животното да има нещо за ядене, без да се отчита нуждата от това; одухотворяват и очовечават своите питомци, като се стремят да им предадат своите вкусове, желания и разбирания. Те са убедени, че многото храна и ограничените разходки са предпоставка за добро здраве. След като наднорменото тегло е факт, се залита в другата крайност (отново се пренася човешкият опит върху нещастните животни) - глад до припадък; хранене само със зеленчуци; един ден седмично без храна за пречистване на организма и т. н. - все неща, които са пълна безсмислица. Много по-лесно е да се избегне един здравословен проблем като наднорменото тегло, отколкото след това да се търсят начини за неговото разрешаване, които не винаги дават резултат.

Трябва да обърнем внимане на някои съществени разлики при храненето на котките. Всички съществуващи породи котки могат да се разделят условно на два вида - дългокосмести и късокосмести. От първата група най-разпространени са: персийска котка; ангорска; турска ван; мейн куун; рег доул и др. Представители на късокосместите са: сиамска котка; източноевропейска късокосместа; манкс и др. Тялото на всички котки е покрито над 95% с косми, с изключение на някои екзотични породи, които се срещат рядко в България засега /рекс и сфинкс/. Гъстотата на космената покривка варира м/у 100 и 600 косъма на кв. см; котката отделя от себе си нормално от 1,2 до 2,0 кг косми годишно; общата дължината на космите при някои дългокосмести породи достига повече от 350 километра. Цитираме тези любопитни и малко известни факти, за да разберат стопаните, че козината е огледало за здравето на вашата котка. Красивата козина не се поддържа само със скъпа четка, а трябва качествена и добре балансирана храна. Сухата, изтощена и чуплива козина може да е първият сигнал за хранителен дисбаланс, който трудно би могъл да се коригира само с добавка на поливитаминни препарати. Един добър и адекватен за котката хранителен режим би имал по-голям успех. Храна, богата на животински протеин, отлично балансирана по отношение на незаменимите аминокиселини; витамини; минерали и незаменими мастни киселини, би решила "традиционните" косопади, ако не става въпрос за болестно състояние.
Котките прекарват голяма част от своето ежедневие в грижи за външния си вид и тоалет - "сухо къпане". Това им отнема повече от 3540 часа месечно. По време на "хигиенизирането" те поглъщат голямо количество косми, които са устойчиви на ензимите в храносмилателната система и не могат да се разграждат. Тези косми могат да образуват големи топки в червата (трихобезоари), често налагащи хирургическо отстраняване. За да се избегнат тези проблеми е необходимо котките да се хранят с качествена храна, която съдържа вещества, разграждащи погълнатите косми и в състава им се включва и по-голям процент влакнини, които улесняват чревната перисталтика. Тези неща се отразяват от призводителите върху опаковките на котешките храни. Ако не храните вашата котка с качествени храни, които съдържат изброените допълнителни съставки, то е необходимо през 2-3 дни да й давате специални таблетки или пасти, които имат аналогичен ефект. За всеки препарат от тази група трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар за уточняване на дозата и честотата на даване.
Друга разлика, която се среща при котки от т. нар. "екстремален тип" (с тъпи муцуни) е, че поради редица анатомични особености в устройството на техните челюсти не могат да приемат нормално всяка гранулирана храна. Поради тази причина някои фирми, световни лидери в този бранш, са създали специална форма на гранулата, която може без усилия да се приема от тъпомуцунести котки. Оптималната форма на гранулата е бадем с точно определени размери.
Много често срещан проблем
при всички породи котки са заболяванията на долния уринален тракт /FLUTD/. Наименаванието включва няколко различни заболявания на пикочната система, които се срещат с еднаква честота при женски и мъжки индивиди, но се диагностицира предимно при котараци. Те имат редица анатомични особености, които ги правят чести пациенти на ветеринарните лекари. Това е световен проблем, за който съвременната медицина няма единно становище за причините, които го предизвикват, нито е открито достатъчно надеждно средство за лечение. Тук няма да се спираме на клиничните признаци, начините на протичане, средствата за лечение и т. н. Само искаме отговорно да заявим, че всички световни специалисти, работещи по проблема, посочват като една от десетките причини, но не и единствена, за появата на FLUTD храненето на котките с нискокачествена гранулирана храна. При хранене със суха храна с гарантирано качество, максимално съдържание на магнезий до 80 мг на кг и поддържане на оптимално рН на урината в границите 6,0-6,5, вероятноста да попълвате банковата сметка на някой ветеринарен лекар става съвсем нищожна.
Инвестирането на средства в качествена, балансирана и скъпа храна за вашия домашен любимец би намалило до минимум здравословните му проблеми и би направило съвместния ви живот лесен и щастлив...


Откъс от книгата "За вредата от хамбургера" на д-р Маргарит Рачев - ветеринарна клиника "Албертайл", Русе.
Координатите на клиниката ще намерите в същата секция във "Ветеринарни клиники и кабинети"

catbg.net 2006

 

 Ветеринар

2 ВЕТЕРИНАРНИ клиники и кабинети
2013.10.25

2 ДЕНОНОЩНИ ветеринарни клиники и кабинети
2009.07.19

2 Ветеринарни АПТЕКИ
2008.11.25

2 IRISH BLUE CROSS - ветеринарните лекари на Ирландия, обединени от благотворителността
2006.10.05

2 ПАНКРЕАТИТ при котките
2006.09.21

2 Вътрешните паразити при домашните котки
2006.05.16

2 Обезпаразитяването на домашните котки - грижа за здравето на цялото ви семейство
2006.05.14

2 Храненето на бременните котки
2006.03.08

2 Храненето на малките котета
2006.03.08

2 Храненето на завършили растежа си котки и кучета
2006.03.08

2 Храненето на котките и кучетата през "третата възраст"
2006.03.08