Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Организации

2 Federation International Feline (FIFe) - сбъднатата мечта на мадам Маргьорит Равел
2006.03.08

Идеята за създаването на европейска федерация, обединяваща любителите на котки от целия континент, е сбъднатата мечта на една французойка, която през целия си живот е влюбена в котките. Мадам Маргьорит Равел започва да работи по създаването на такава организация в началото на 30-те години на 20 век. Подготовката за основаването на Европейска федерация на любителите на котки отнема почти 20 години. Тя става факт, макар и неофициално, през 1949 г. Създатели на Международната федерация по фелинология на Европа (Fеdеration Internationale Fеline d’Europe - FIFE) са Кралското фелиноложко дружество на Фландрия (Белгия), Френската фелиноложка федерация и Италианското фелиноложко дружество.

Първата изложба, организирана от новата федерация, се е състояла още същата 1949 г. в Париж в залата, която виждате на снимката.
В нея участват над 200 котки като изложителите са от Франция, Италия, Швейцария, Белгия и Холандия. По сегашните стандарти изложба с 200 котки е много малка проява. Днес във всяка от световните изложби на
FIFe участват средно по 1400 котки, като изложителите са от целия свят. Но през 1949 г. това е било наистина добро начало.
На 10.12.1950 г. новата федерация провежда своята първа Генерална асамблея в Гент, Белгия. На нея е уточнен статута на организация и са приети правилата за нейната бъдеща работа – това е датата на официалното основаване на Международната федерация по фелинология на Европа (Fеdеration Internationale Fеline d’Europe - FIFE). За  да подчертае значимостта на събитието, мадам Маргьорит Равел подарява на всеки от делегатите изработена специално за случая склуптура на котка от розов пясъчник – тя е творение на френския художник Жан Мартел.

Как
FIFE се превърна в FIFe

Малката промяна в съкращението на името на организацията отразява голяма промяна в статута и значението на федерацията. Защото с приемането през 1972 г. на Националния фелиноложки клуб на Бразилия (Clube Brasileiro do Gato)
за член на Международната европейска федерация на любителите на котки, тя става световна организация. И през 1973 г. на редовната Генерална асамблея делегатите гласуват изменение на името – от Fеdеration Internationale Fеline d’Europe на Fеdеration Internationale Fеline.
Днес
FIFe обединява 42 национални организации на любителите на котки от 40 страни на всички континенти. Всяка от тези организации е избрала да следва същите стандарти и правила при развъждането на различните породи котки, начин на утвърждаване на имена на развъдници, на организиране на изложби, на подготовка на съдии. Усилията на всеки от членовете на националните организации създават високите стандарти на FIFe, с които тя е позната по целия свят, без националните структури да губят своята идентичност и самобитност.
Fеdеration Internationale Fеline (FIFe) е една от петте най-влиятелни в света организации на любителите на котки заедно с World Cat Federation (WCF), Cat Fanciers Association Inc. (CFA), The International Cat Association (TICA) и Australian Cat Federaton Inc. (ACF).Структурата на FIFe
Централата на федерацията се намира в Люксембург. На международно ниво координиращият орган на федерацията е  Управителният съвет. Той се състои от 6 души от страни – членуващи в организацията и избрани от делегатите на Генералната асамблея, която се провежда всяка година. Освен Управителен съвет в структурата на FIFe съществуват и 5 постоянни комисии: комисия по стандартите и съдиите, комисия по регистрите, здравна комисия, комисия по изложбите и дисциплинарна комисия. FIFe използва 3 официални езика: френски, немски и английски.
FIFe  статистика - всяка година: в регистрите се вписват по 80 000 котки, регистрират се по 2000 развъдника, провеждат се 350 изложби,
в тях участват около 250 000 котки, оценяват ги 200 международни съдии.

FIFe в Internet
www.fifeweb.org е уеб страницата на Fеdеration Internationale Fеline (FIFe). Официалната страница на аналога на FCI в света на кучетата не блести с особено красив дизайн, но е много богат източник на информация за огромния обем на дейността на тази влиятелна организация с 75 000 членове (дружества, клубове, федерации и други организации).


                                                                                                      catbg.net 2006

 

 

 Организации

2 The International Cat Association (TICA) - да поговорим за изложбите на котки като наука
2006.09.16

2 Australian Cat Federation (ACF) - за благото на всички котки на Зеления континент
2006.08.22

2 Cat Fanciers' Association (CFA) - 100 години обич към котките у дома
2006.08.17

2 Federation International Feline (FIFe) - сбъднатата мечта на мадам Маргьорит Равел
2006.03.08

2 Великобритания - там, откъдето започва фелинологията
2006.03.08