Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Породи котки

2 ЕГИПЕТСКА МАУ - докосната от богинята БАСТЕТ
2008.01.30

Свещените домашни котки на древен Египет
Днес е прието, че котките най-напред са одомашнени в древен Египет преди около 5 000 години. Но ако потърсите повече информация за това, картината става по-различна, а началото на съвместното съжителство между малките котки и хората се отдалечава назад във времето почти до края на последната Ледникова епоха преди около
10 - 12 000 години. Котките не понасят номадския живот. Затова и сближаването им с хората започва именно когато древният човек започва да води уседнал начин на живот. Важно да отбележим, че котката е единственото домашно животно, което по своя воля се е настанило при хората. Не е опитомявано - то просто е преценило, че така е по-добре за него.
Произходът на домашните котки води от африканската дива котка
Felis Lybica Ocreata - този факт е доказан съвсем скоро чрез генетичен анализ на съвременните котки порода египетска мау и мумии на котки от 600 до 200 г. пр.н.е., извършен от Т.С. Морисън-Скот от Британския музей. Повечето учени приемат, че процесът на одомашняване е започнал в Нубия около 4 000 г. пр.н.е., а оттам котките са попаднали и в Древен Египет.
 
Многобройните свидетелства за присъствието на домашните котки в Египет могат да се проследят от 3000 г. пр.н.е. На стенописите в гробниците в Сакара котките са изобразени с нашийници, което е несъмнен белез за одомашняването им.
След смъртта си котките били балсамирани и поставяни в специални ниши. Този обичай бил толкова разпространен, че сега в Египет използват старите гробища за котки като плодородни земи! Археолозите са намерили повече от 300 000 мумии на домашни котки.Любовта на древните египтяни към домашните котки намира своето отражение и в религията им.
Сред зооморфните богове на Древен Египет на особена почит е била богинята Бастет - изобразявали я като домашна котка или жена с глава на котка. Дъщеря на бога на слънцето Ра, съпруга на Птах, Бастет е носител на знака на окото на Хор. Наричали я "Майка на котките", а нейната особена дарба била интуицията. Център на един от най-влиятелните култове в историята на Древен Египет - този към домашната котка и нейната богиня Бастет - бил древният град в делтата на Нил Бубастис. В епохата на гръцко влияние в Египет Бастет била отъждествявана с Артемида...
Още много интересни факти за единствения култ към богиня - домашна котка в Древен Египет ще научите в секция "Любопитно"!

Историята на свещените египетски  котки
е продължена по един неочакван начин в средата на 20 век - преди малко повече от 50 години.ИЗЯЩНОТО ДЕЛО на една княгиня
Княгиня Наталия Трубецкая е дамата, благодарение на която днес съществува тази порода котки. Историята започва малко след Втората световна война. По време на свое пътуване в Египет княгинята вижда в Кайро тези елегантни котки с петниста окраска и е възхитена от тяхната дива, недокосната от хората красота. Благодарение на контакти си с дипломатическите кръгове в Рим, където живее и със съдействието на сирийския посланик Наталия Трубецкая успява да внесе от Кайро 3 котки египетска мау: двете сребристи женски Baba и Lizz и бронзовия мъжки Jo-Jo (по други сведения имената им са били Гепа, Лулу (Лудол) и Грегорио). Княгинята основава своя прочут развъдник „Fatima” и поставя началото на развъдната програма на породата египетска мау. Първото потомство от египетските котки е вписано в регистъра на Италианската асоциация на любителите на котки, а през 1953 г. за първи път египетската мау се появява на изложба. През 1956 г. заедно с любимите си котки и първите им потомци Наталия Трубецкая емигрира в САЩ.


Развъдната програма
Американските фелинолози с голям интерес посрещат новата порода, която бързо печели все повече приятели. Няма съмнение, че основната заслуга за създаването на съвременната египетска мау принадлежи именно на американските развъдчици. Те съставят смела, но строга програма за стабилизирането и развитието на породата, основана на аутбридинг (т.е. кръстосващите се котки да нямат никакви общи предци) и внимателен подбор на потомството, за да се постигне търсения облик на древните египетски домашни котки, внимателно проучени от запазените изображения и мумии.
От всяко поколение развъдчиците подбирали тези представители, които са най-близо до търсения тип котки от Древен Египет. И усилията им са възнаградени: през 1977 г. породата египетска мау е призната от
CFI, следвана от TICA през 1981, а през 1992 – и от FIFe.ПОРТРЕТ на едно бижу
Египетската мау е компактна, мускулеста котка с добре развита костна система. Същевременно тя е елегантна, с големи бадемовидни, леко косо поставени очи с цвета на зелено френско грозде (до 18-месечната й възраст е допустим и жълто-кехлибарен цвят на очите), в които проблясват любопитни искрици.
Ушите на котките от тази порода са сравнително големи, почти прозрачни и розовеещи като на морска раковина, широки в основата и не много силно заострени към връхчетата, на които понякога има снопчета козина.
Най-важната особеност във външността на египетската мау е нейната окраска: тъмни петна на светлия общ фон таби. Те са многобройни, контрастни и с различна големина.
Египетската мау е единствената порода домашна котка, чийто петнист рисунък на козината е с естествен произход. Този рисунък има и други отличителни черти: около шията й има един или няколко по-тъмни незатворени кръгове като колие, на горната част на предните лапи има полукръгове. Средната част на гърба е украсена с правилни петънца с удължена форма, които продължават като изящна верижка до връхчето на опашката, винаги завършваща с тъмно петънце.

Окраската може да бъде три типа: черно-сребриста, бронзова или черно-опушена.
При всяка от тях са характерни ясно очертаните петна със сребрист, бронзов или сивкаво-опушен цвят.
Сребристата окраска на египетската мау е най-разпространената. Защо хората обичат толкова много среброто? Защо то е толкова привлекателна окраска при всички породи котки, къде е позволено? Едва ли някой се е занимавал специално с проучването на този въпрос. А и сребристата окраска има сериозна конкуренция - бронзовата: тъмно кафяви петна на основен фон от слонова кост до златисто. Топла, приятна, дива окраска, подобна на тази на абисинската котка. Но египетските мау с бронзова козина са малко.
Третата окраска е още по-рядка: черно опушена, но това „опушване” е много специфично и няма аналог при други породи котки. Основният рисунък таби изглежда леко размит, сякаш през черен воал. Петната не са контрасни, но са отчетливи. Като цяло се създава впечатление за оловно или сиво-антрацитна гама цветове.

СЯНКАТА на богинята Бастет
Независимо от окраската, истинска египетска мау е само тази, чиято козина носи знаците на Древен Египет: скарабей на челото и така наречения грим на богинята. Скарабеят представлява фигура във формата на голяма буква “M” или обърнато “W” над очите.
Гримът на богинята е онази толкова характерна странична линия около очите, позната ни от запазените изображения – елемент, който днес е неотменима част от представата ни за древните египтяни. Спомнете си дори маската на Тутанкамон и линиите в синьо около очите му. Или отново погледнете статуетките на богинята Бастет по-горе. Вгледайте се внимателно и в чудесните снимки на египетска мау, илюстриращи тази статия. Линиите от грима на богинята трябва да съответстват по цветове на окраската на котката: тъмнокафяви за бронзовата, плътно черни за сребърната и сивкаво черни за опушената. Красиво е, нали?

Страстна натура

Етипетската мау е наследила от своите обожествявани предци гордост, уравновесеност и страст. Тя не понася самотата, общителна е както с хората, така и с другите домашни любимци в дома. Съобразява се с реда му, но не никак не й се нрави да прекъсват любимите й занимания – например, дрямката в ранния следобед. Тя е свещена! Мау съвсем не е апатична или флегматична – тя обича движението, игрите, без да е прекалено натрапчива, иска да участва във всичко, с което е  зает собственикът й. Просто й трябва и време за почивка. Иначе едно от любимите й занимания е да наблюдава масата по време на хранене. Мау е истински лакомник, който много бързо може да развали изящната си линия. Не трябва да забравяте това.
Котките от тази порода обичат да разговарят - според собствениците им те мяукат, ръмжат и дори бърборят нещо, а когато са разгонени, надават такива силни викове, че, например, изобщо не можете да говорите по телефона в тяхно присъствие.

 

Рядка скъпоценност
Египетската мау е малобройна порода. Стотина или малко повече са наистина качествените котки в САЩ, има по десетина в Италия, Франция, Швеция, Германия и Холандия, но в Европа те са само сребристи. Напоследък няколко котки са внесени и в Япония.
Какво ли е бъдещето на породата, която в съвременен вид е вече на около 50 години, а произходът й се губи в мъглите на праисторията? Изкушение е да имаш у дома котка, която напомня за мъничък сребрист оцелот –  хищно, но благородно създание, докоснато от боговете на Древен Египет.

                                    catbg.net 2008

В статията са използвани откъси от статията на Лана Ильинская, публикувана в Internet на адрес: http://cat.mau.ru   
 

 

 Породи котки

2 СИБИРСКАТА КОТКА – царкинята пазител на домашното огнище
2012.04.18

2 РУСКА СИНЯ - от АРХАНГЕЛСК около света и обратно у дома
2011.02.21

2 РЕГДОЛ - за домашната котка като парцалена кукла :(
2011.02.03

2 ПИКСИ БОБ - съвременна легенда за домашната котка и североамериканския рис
2011.01.20

2 ПЕРСИЙСКАТА КОТКА - история на породата в теории и загадки (1)
2010.09.13

2 ПЕРСИЙСКАТА КОТКА - прочути британски развъдници в началото на 20 век (2)
2010.09.13

2 За котките породи СФИНКС - С ЛЮБОВ
2009.05.02

2 ОЦИКАТ - ДИВОТО ОЧАРОВАНИЕ на домашната котка
2009.03.05

2 ОРИЕНТАЛСКА КЪСОКОСМЕСТА - в огледалото на сиамската котка
2009.02.23

2 НОРВЕЖКА ГОРСКА КОТКА - чаровният обитател на древните гори
2008.12.07

2 МЕЙН КУУН - ум, благородство и американска дива красота
2008.11.28

2 МАНЧКИН - вълшебните обитатели на страната ОЗ
2008.11.23

2 МАНКС - котки без опашки на остров МАН
2008.11.23

2 ЛА ПЕРМ - нежност и къдрава козина, дар от Природата
2008.11.13

2 КОРНИШ РЕКС - първата порода котки с къдрава козина
2008.10.10

2 КОРАТ - котките на ЩАСТИЕТО
2008.09.25

2 ЕКЗОТИЧНА КЪСОКОСМЕСТА - в огледалото на персийската котка
2008.05.05

2 ЕГИПЕТСКА МАУ - докосната от богинята БАСТЕТ
2008.01.30

2 ЕВРОПЕЙСКА КЪСОКОСМЕСТА - ненадминатият ловец на мишки
2008.01.03

2 ДЕВОН РЕКС - частица от древните английски приказки
2007.11.30

2 ЗЕЛЕНИ ОЧИ и блещукащо сребро
Необикновената история на породата БУРМИЛА

2007.07.17

2 БРИТАНСКА КЪСОКОСМЕСТА - достойнство, чар и английско възпитание
2007.06.19

2 БОМБАЙСКА КОТКА - оранжевооката черна мини пантера
2007.04.21

2 БИРМАНСКА КЪСОКОСМЕСТА (Burmese) - изящество от метал, обвито в коприна
2007.03.14

2 БИРМАНСКА котка (свещена бирма) - полъх на легенди от Далечния изток
2007.02.28

2 БЕНГАЛСКА котка - един генетичен експеримент в края на 20 век
2007.02.08

2 БАЛИНЕЗИЙСКА котка - дългокосместа, синеока и грациозна
2007.01.23

2 АНГОРСКАТА котка (турска ангора) - древна и елегантна
2007.01.17

2 Мъжки имена за котараци - български език
2007.01.16

2 Породите котки и екстериорните им характеристики според класификацията на FIFe
2007.01.15

2 Женски имена на котки - български език
2007.01.12

2 АМЕРИКАНСКИ КЪРЛ - ах, тези удивителни уши!
2007.01.11

2 Имена на котки - английски език
2007.01.10

2 АБИСИНСКАТА котка - африканката от Британските острови
2007.01.06