Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Организации

2 Великобритания - там, откъдето започва фелинологията
2006.03.08

Governing Council of the Cat Fancy (GCCF) е върховният управляващ съвет, обединяващ и направляващ дейността на любителите на котки във Великобритания – това е котешкия аналог на The Kennel Club (всичко интересното за най-старата киноложка организация в света вижте в dogbg.net в секция "Организации").

Историята на
GCCF

Началото е поставено през втората половина на 19 век. Хората започват да разбират, че из дворовете на къщите им и във фермите се срещат котки, които са много различни като цвят, характер, външен вид и дължина на козината. Котетата с дълга пухкава козина ставали все по-търсени, а възрастните котки, за които се знаело, че дават дългокосместо потомство, били истинско съкровище за собствениците си. Същевременно в Британската империя, в която слънцето никога не залязва, хората имали възможност да посещават и да работят в близки и далечни страни по цялата Земя и мнозина взимали за домашен любимец котки от местни породи. Много от тези котки били с външност и характер, каквито никога не били виждани в Обединеното кралство, а когато собствениците им решавали да се върнат в родината си, те взимали у дома и новите си домашни любимци. Като пример може да се посочи вноса на котки от Сиам.
Оттогава до днес интересът на любителите на котки към нови породи, различни по цветове, външен вид и характер не само не намалява, но и се увеличава. Станала очевидна нуждата от контрол над развъждането и представянето на изложби на различните породи котки, за да може те да се развиват правилно и да не стават обект на чисто спекулативен търговски интерес. Първата стъпка била създаването на многобройни клубове по породи като всеки от тях водел свой регистър на котките. Това създава много проблеми, защото различните клубове използвали различни системи за регистрация и не всички признавали регистрите на конкурентите си.
В началото на 20 век един от най-влиятелните фелиноложки клубове е Националният клуб на котките (
National Cat Club – NCC). По тяхно предложение се създава единна организация, която да се грижи за регистрацията и да наблюдава провеждането на изложбите на котки.
Новата организация
Governing Council of the Cat Fancy е основана през 1910 г. с цел да съхранява регистъра на котки, да лицензира и контролира провеждането на изложбите на котки, да следи за развъждането на чистокръвните котки и за спазването на въведените правила. Днес Governing Council of the Cat Fancy е почти на 100 години. Ако в началото на дейността на организацията са регистрирани по няколко стотин чистокръвни котки годишно, то днес те са средно по 32 000.

Регистрите на GCCF
Първите регистри на котки вече били въведени от няколко клуба на любителите на котки
. Информацията в тях е в основата на създадения нов единен регистър.
Още на този ранен етап вече имало ясна формулировка какво означава чистокръвна котка – котка с регистрирани родители, прародители и пра-прародители.
Тази формулировка е валидна и днес. Второто задължително условие котката да бъде вписана в пълния регистър било родителите, прародителите и пра- прародителите не само да са регистрирани, но и да са записани в една и съща секция от регистъра. По онова време секциите са 4: дългокосмести, късокосмести, абисински и сиамски котки.
През 1925 г.
GCCF за първи път публикува Племенна книга, която съдържа всички записи за предишните 15 години. В Племеннната книга са вписани всички котки, които са печелили призови места в изложбите на котки с информация за родителите им. Доскоро в списъка на победителите се включваха само възрастни котки, но в последните няколко издания има и някои млади котки. Племенната книга на GCCF е единственият легитимен източник на информация за чистопородните котки и произхода им. Методът за вписване не се променя до началото на 80-те години, когато поради увелчаването на броя на регистрациите, старият единен регистър се разделя на 4 отделни регистъра: дългокосмести, късокосмести, сиамски и бирмански котки. Въпреки това проблемите в регистрите не са малко, защото част от котките се оказват с данни в различни регистри, което усложнява работата. Но организацията взима радикално и умно решение – цялата система на регистрациите и архивът се компютъризират. Процесът е завършен през 1988 г.

Чистопородни котки и изложби на котки
Основната цел на чистопородното развъждане е запазването на специфичната външност и цветове на котките, описана в различните подробни стандарти на породите. Съдиите на изложбите използват тези стандарти, за да оценят представените котки, които постепенно стават все по-разнообразни, особено на външен вид. В старите книги при изложбените чистокръвни котки разликата във формата и вида на главата на персийските и сиамските котки е относително малка, но днес вече не е налице никакво сходство между двете породи, които се намират в двата края на един и същ спектър от породи:
Персийките имат относително плоски лица със съвсем малък нос, големи кръгли очи, малки уши, къси крака, сравнителни къса опашка и пропорционално тяло. Съвременните сиамки показват пълна противоположност - триъгълна глава и дълъг нос, ориенталски очи, големи уши, дълга опашка, дълги крака и фино издължено тяло. Развитието на този различен външен вид при двете породи е резултат от приетите от развъдчиците решения, отразени в изменените породни стандарти. Съдиите на изложбите се съобразяват с настъпилите промени.

Годишно във Великобритания се провеждат около 135 лицензирани изложби на котки. Най-голямата изложба, най-престижното събитие за фелинологията на Обединеното кралство е Supreme Cat Showофициалната изложба на върховния управляващ съвет, обединяващ и направляващ дейността на любителите на котки в страната. 30-та по ред юбилейна изложба ще се проведе в Бирмингам на 25 ноември 2006 г. Можете да научите много любопитни факти и истории за Supreme Cat Show на адрес в Интернет: www.supremecatshow.org

За благото на котките
Днес GCCF обединява 143 клуба на любители на котки, като служителите на щат са само 12 в централния офис в Бриджуотър. Новите регистрации в Племенната книга са между 30 000 и 32 000 на година. Всеки от тези клубове е  заинтересован от благоденствието и доброто съществуване на всички котки – чистокръвни или не. Повечето клубове има специални фондове за защита на котки, за които няма кой да се грижи или стопаните им се грижат зле. GCCF полага още по-големи грижи за здравето и благополучието на котките и предпазването им от болести чрез благотворителни прояви и чрез основания специален Cat Welfare Trust, както и с образователни програми зa развъдчиците какви мерки са необходими, за да не проникват зарази и болести в развъдниците. Много строго се контролират участващите в изложбите котки, за да не се разпространяват инфекции. Още по-строго се следят промените в стандартите на различните породи, за да не се допуска затвърждаването на някои екзотични окраски, или форми на тялото да увреждат здравето на котките. Разбира се, много голяма е и информационната дейност – GCCF предоставя на всеки, който иска да си купи чистопородна котка максимално подробна информация за нейното отглеждане и необходимите грижи, за да израстне здрава и щастлива възрастна котка. Всеки може да се обърне лично, по телефона или чрез e-mail и към регионалните клубове или клубовете по породи, където с радост ще му помогнат с информация и консултации при отглеждането на домашния му любимец.

Governing Council of the Cat Fancy (GCCF) в Internet
www.gccfcats.org е адресът на най-авторитетната британска фелиноложка организация. Както повечето сайтове на сходни организации във Великобритания, и този сайт не се отличава с кой знае колко сложен дизайн, но пък предлага интересна и актуална информация за дейността на организацията и нейните 143 клуба на любителите на котки.
www.ourcats.co.uk е адресът на списанието, издавано всеки месец от GCCF. Приятното в този по-раздвижен и като дизайн сайт е, че той не дублира печатното издание, а дава много информация, различна от включената в броя за месеца. Можете да усетите размаха в дейността на регионалните клубове в цяла Велибритания, да научите последните новини за котила, да си изберете сувенир или книга от уеб магазина, да видите последните резултати от конкурса на топ развъдчиците и изложителите на 2005 година, да намерите координатите на развъдчици за какви ли не породи котки, както и на клубовете им и още много, много неща.

                                                   catbg.net 2006
 

 

 Организации

2 The International Cat Association (TICA) - да поговорим за изложбите на котки като наука
2006.09.16

2 Australian Cat Federation (ACF) - за благото на всички котки на Зеления континент
2006.08.22

2 Cat Fanciers' Association (CFA) - 100 години обич към котките у дома
2006.08.17

2 Federation International Feline (FIFe) - сбъднатата мечта на мадам Маргьорит Равел
2006.03.08

2 Великобритания - там, откъдето започва фелинологията
2006.03.08