Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Ветеринар

2 Вътрешните паразити при домашните котки
2006.05.16

                 

   
Вътрешните паразити периодично застрашават здравето на котките, а също така и здравето на хората, особено на децата. Ето защо за да съхраните здравето на вашият домашен любимец, както и здравето на вашето семейство, особено важна е ефективната борба с вътрешните паразити по животните.
Моята котка има ли вътрешни паразити?
Паразитните инвазии са често срещани при котките. Счита се, че поне една котка на всеки три има паразити. Рядко се срещат котки, които не са били инвазирани поне веднъж в живота си. Клиничните симптоми на опаразитяването зависят от здравния статус на котката и от степента на опаразитяване. При по-ниска степен клиничните симптоми понякога са незабележими. Главните симптоми при опаразитяване с вътрешни паразити са: повръщане, диария и запек, загуба на тегло. Чревните паразити могат да подтиснат имунната защита на котето и да го направят по-податливо към бактериални и вирусни инфекции, а миграциятана паразитните ларви предизвиква постоянно увреждане на вътрешните органи, особено на белите дробове.
Кои са видовете вътрешни паразити?
Има два основни типа паразити по котките: кръгли и плоски.
Аскаридите са най-често срещаните кръгли паразити (глисти) при котките, приличат на спагети и достигат дължина до 10 см. Тежкото опаразитяване с глисти води до подуване на стомаха, диария, повръщане и загуба на жизненост и телесно тегло. Поради заразяването чрез майчиното мляко, много често и новородените котета се раждат заразени. Растежът на малките се забавя. Много често животните умират поради запушвания на червата.
Плоските паразити (тении) - наподобяват лента от сплескани сегменти и могат да достигнат дължина до 60 см! При някои тении сегментите приличат на оризови зърна, а някои от тях се откриват във фекалиите и върху козината около ануса - D. caninum. Тези паразити също могат да причинят запушване на червата и влошаване на състоянието на животното.
Как котката се заразява с тези паразити?
Кръглите паразити (глисти) обикновено се предават от една на друга котка чрез поглъщане на яйца, които се развиват на места, където котките заравят изпражненията си. Яйцата могат да оцелеят в почвата много години и да инфектират и хората (например на детските пясъчни площадки). Малките котета често се заразяват от заразената мляко на майката. Някои глисти могат да заразят котката чрез активно проникване на ларвите през кожата на животното.
И двата вида паразити – тении и глистите - лесно могат да за животното чрез плячката: например чрез мишката. Много често тении се развиват в животното чрез поглъщане на инфектирани с тенийни яйца (D. Caninum) бълхи. Котката поема бълхите когато се облизва. Дори и при най-добре поддържаната котка се появяват бълхи, което е предпоставка за поява и на паразитна инвазия. От тук до заразата на собственика на котката само една малка крачка.
В по-голяма част от случаите човекът се заразява чрез близък контакт с котката. Децата са изложени на най-голям риск от заразяване, играейки в пясъчните детски площадки, замьрсени с котешки изпражнения.

Как собствениците на котки да се справят с вътрешните паразити при котките?

Това вече е наистина лесно с разработения от фирмата Вауеr продукт DRONTAL.
Това е широкоспектърен противопаразитен медикамент, създаден специално за котки. Прилага се единична доза - 1 таблетка на 4 кг телесно тегло. Не е необходима предварителна диета и промяна на xpaнителния режим на котката.
Медикаментът се понася много добре от животното. Редовното вътрешно обезпаразитяване обикновено се извършва на всеки 3 месеца при възрастните котки или по схема, препоръчана от ветеринарния ви лекар. Това ще ви помогне да предпазите вашата котки от здравословни проблеми, причинени от вътрешни паразити.
     Потърсете DRONTAL при ветеринарния ви лекар!

 Фирма "ВЕТЕРИН - БЪЛГАРИЯ ' 97"
е изключителен представител и вносител за България
на продуктите на BAYER  

Новият адрес за контакти от м. октомври 2006 г. е:

София 1618, жк. "Овча купел", ул. "Зелена ливада" 7
тел. 02/ 4900 373, 4900 374
факс: 02/ 855 3599


catbg.net 2006

 

 

 Ветеринар

2 ВЕТЕРИНАРНИ клиники и кабинети
2013.10.25

2 ДЕНОНОЩНИ ветеринарни клиники и кабинети
2009.07.19

2 Ветеринарни АПТЕКИ
2008.11.25

2 IRISH BLUE CROSS - ветеринарните лекари на Ирландия, обединени от благотворителността
2006.10.05

2 ПАНКРЕАТИТ при котките
2006.09.21

2 Вътрешните паразити при домашните котки
2006.05.16

2 Обезпаразитяването на домашните котки - грижа за здравето на цялото ви семейство
2006.05.14

2 Храненето на бременните котки
2006.03.08

2 Храненето на малките котета
2006.03.08

2 Храненето на завършили растежа си котки и кучета
2006.03.08

2 Храненето на котките и кучетата през "третата възраст"
2006.03.08