Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Любопитно

2 КУЛТЪТ в Древен Египет към богинята - домашна котка БАСТЕТ
2008.01.31

Още от най-древни времена котките са били неотменна част от зооморфните богове на Египет наред със сокола, чакала, ибиса, бика, крокодила, павиана и скарабея. На различни места в Горен и Долен Египет имало и многобройни местни култове към най-различни птици, насекоми, животни като лястовицата, жабата, прасето и много други. При обединяването на Египет при фараона Менес около 3100 г.пр.н.е. започва процес на сливането на различните местни божества с един и същ животински облик.
И все пак има една основна разлика…
„Възходът на котката в египетската религия е наистина
забележителен и в много отношения неочакван – казва Яромир Малек – автор на книгата „The Cat in Ancient Egypt” („Котката в Древен Египет”). - За разлика от другите (почитани – б.р.) животни, котката първоначално не се е отъждествявала с никакво местно божество. Тя никога не достига истински „официален” статут, който да я въведе в пантеона на най-властните богове и да е обект на поклонение в най-големите храмове. Но въпреки всичко това, нейната божествена популярност надминава тази на много други животни и излиза далеч извън границите на Египет.”
Най-древната известна ни богиня – котка е Мафдет. Описана е в Текстовете от пирамидите да убива с лапа змия. Но най-известните богини-котки, боготворени от египтяните от най-стари времена, са Бастет (наричана още Баст, Паш или Убасти) и нейната сестра с глава на лъвица Секхмет (виждате нейна статуетка отляво).  В сложните семейни отношения между боговете в египетския пантеон Бастет и Секхмет са дъщери на бога на слънцето Ра. Интересното е, че най-ранните известни изображения на Бастет също са на лъвица, която стъпква с лапи враговете на Египет. Но растящата привързаност на древните египтяни към домашните им котки превръща една от най-почитаните богини лъвици в малка котка.
Бастет се изобразява като жена с глава на домашна котка, която държи в дясната си ръка своя свещен музикален инструмент систрум, а в лявата ръка - кошница. Облечена е винаги в зелено. Многобройни и изящни са и изображенията на богинята и просто като малка котка.Наричат Бастет  „Майка на котките” и Господарка на Долен Египет.
Съпруга е на бога Пта и е носителка на Окото на Ра. Тя е покровителка на домашното огнище и уют, пазителка
на жените, децата и
домашните котки,
богиня е и на слънчевия изгрев, музиката, танца, удоволствието, семейството, плодовитостта и раждането (изобразена като жена с котешка глава със систрум в ръка и с 4 малки котенца в краката й). Пази хора и котки от болести и зли духове и е надарена с изключителна интуиция.
Нейната противоположност е сестра й Секхмет (Могъщата), която олицетворява тъмната, първобитна и разрушителна сила. Богиня на войната и бедствията, тя не знае жалост и състрадание и ден и нощ охранява своя баща Ра от зли демони. Но също така наказва хората за греховете им като им изпраща суша, епидемии и войни. Много страстна и избухлива, Секхмет не умее да сдържа своите разрушителни пориви. Заедно дъщерите на Ра Секхмет и Бастет олицетворяват равновесието на силите в природата.Според някои древни източници култът към богинята Бастет се заражда в началото на ІІ династия много скоро след обединението на Египет и съществува чак до 4 в. н.е. В различни периоди тя се отъждествява с други (лъвски) богини: Мут, Тефнут, Хатор…
 
Център на култа към богинята-домашна котка е град ТЕЛ БАСТА – известен е и като Пер-Бастет или Бубастис в гръцка транскипция, което означава просто „Домът на Бастет”. Разположен е на около 80 км североизточно от Кайро в делтата на Нил.
Тел Баста / Бубастис е сред най-големите и важни градове на Египет от времето на
IV династия до края на Римския период приблизително от 2613 г. пр.н.е. до 395 г. н.е. Но е добре известно, че още по време на ІІ династия фараоните са изградили стабилни връзки с града и са отдавали своята почит към богинята в образа на домашна котка в храма на Бастет. Освен котешкия си култ, Тел Баста / Бубастис има и едно стратегическо предимство – разположен е на кръстовището между пътищата от Мемфис за Синай (Уади Тумилат) и Азия. По време на ХХІІ и ХХІІІ династии, макар Тива да е все още формално най-главният град на Египет, същинската столица на държавата без съмнение е Тел Баста / Бубастис.

ХРАМЪТ на Бастет
За храма на Бастет и празника в чест на богинята знаем много детайли благодарение на гръцкия историк Херодот, който посещава Бубастис през 5 в. пр.н.е. в разцвета на култа към божеството - домашна котка.

Днес храмът е в руини, но е известно, че е бил изграден от червен гранит. Разположен в центъра на града, той се е виждал отвсякъде. Бил обграден със стена, украсена с релефи. Входната арка била висока цели 18 метра. Огромна павирана улица с дължина 3 стадия (около 600 метра) с високи дървета от двете страни водела на изток от храма през градския пазарен площад. А към река Нил водели два канала с ширина около 30 метра, от двете страни отново обградени с високи дървета.  
Във вътрешия двор имало малка горичка с „високи до небесата” (по израза на Херодот) дървета, сред които се намирало храмовото здание със статуята на богинята. В неговото предверие също имало прекрасни, високи около 1.80 м, нейни статуи. И, разбира се, навсякъде било пълно с ... котки.

ПРАЗНИКЪТ в чест на Бастет
Всяка година на 31 октомври се чествал празника на Бастет. Дни преди това поклонници от цялата страна се отправяли по Нил към Тел Баста / Бубастис. Херодот разказва: „Когато египтяните пътуват към Бубастис, те го правят по следния начин. Мъже и жени сядат заедно в лодките и във всяка от тях има по много представители и на двата пола. Някои от жените дрънкат със систруми, някои от мъже надуват свирки, а всички останали пляскат с ръце. Когато наближат някой град по пътя им, те спират в пристанището, а някои от жени слизат на сушата като викат и се присмиват на местните жени, докато другите пътуващи танцуват и палуват наоколо. Поклонниците правят това във всеки град по пътя си по Нил. Но когато стигнат до Бубастис, те започват празника с големи жертвоприношения и дарове. По това време се изпива толкова вино, колко през цялата останала година. Египтяните казват, че около 700 000 мъже и жени идват на това поклонение всяка година.”
Освен в Бубастис, празници на Бастет имало и в Тива, Мемфис и Есна. Любопитното е, че според някои учени празникът на Бастет в Тел Баста много наподобявал съвременния карнавал Mardi Gras в Ню Орлиънс в нощта на Вси Светии.

През 1887 и 1889 г. Едуард Невил провежда археологически разкопки в древния Бубастис.
И макар, че храмът на Бастет бил в руини и почти нищо, освен основите, не можело да бъде възстановено (защото, за съжаление, градът е разграбен за строителен материал за съвременния Загазид, намиращ се в непосредствена близост), направените изследвания потвърждават сведенията на Херодот.
И, ако се вгледаме внимателно, ще можем да разберем защо той е казал:
”Няма по-приятен на глед храм от този на богинята Бастет.”


                                           
    catbg.net 2008


Ако искате да научите повече за днешните потомци на свещените котки в Древен Египет, вижте в секция "Породи котки" статията "ЕГИПЕТСКА МАУ - докосната от богинята БАСТЕТ".
 

 

 Любопитно

2 ФЕЛИКС - любимият КОТАРАК на АМЕРИКА
2009.07.13

2 МЕКОНГСКИ БОБТЕЙЛ - сиамка със счупена опашка:)
2009.06.10

2 ХАВАНА БРАУН - изящество с ухание на ШОКОЛАД
2009.04.09

2 САВАНА - в сянката на африканския СЕРВАЛ
2009.01.30

2 НЕПРИЗНАТАТА нова порода дългокосместа котка КАШМИР
2008.06.25

2 ОДОМАШНЯВАНЕТО на котките - една древна и модерна история
2008.02.07

2 КУЛТЪТ в Древен Египет към богинята - домашна котка БАСТЕТ
2008.01.31

2 Митове, поверия и обичаи, свързани с котките
2006.09.06

2 ИСТОРИЯТА на сиамската котка
2006.03.08

2 Рупърт Шелдрейк или експериментите, които могат да променят света
2006.03.08