Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Любопитно

2 ОДОМАШНЯВАНЕТО на котките - една древна и модерна история
2008.02.07

Котката е най-популярният домашен любимец в света.
Тя съпътства хората вече повече от 12-13 000 години
(или поне това ни е известно до момента). Но във всеки момент си остава истински представител на семейство
Felidae, обединявашо толкова различни диви котки като снежния леопард и котката на Палас, усурийския тигър и планинската котка от Андите.
Като цяло всички котки от семейството са индивидуалисти и обичат да живеят в самота (с изключение на лъвовете). Номадският начин на живот е непоносим за тях и фелинолозите предполагат, че това е основната причина малките диви котки да се сближат с човека
, когато той започва да води уседнал начин на живот. Прието е да се счита, че това е станало преди 12 – 13 000 години, но е възможно да е и много по-рано. А за онези първи котки по никакъв начин не може да се каже, че са били домашни.
Котките, които са се заселили около жилищата на човека по своя воля, са eдинственото изключение сред домашните животни. Има различни теории за произхода им. Най-популярната е, че предците им са дивите африкански котки
Felis Lybica Ocreata. Процесът на одомашняването им е започнал преди около 6 000 години в Нубия. Оттам те попаднали в Древен Египет, след това в Азия, където се кръстосали с азиатската леопардова котка.
В Кипър е намерена челюст от домашна котка, датирана от около
6 000 г.пр.н.е.
Любопитното е, че тъй като на острова няма местни диви видове котки, единственият начин тя да е попаднала там е заедно с хората, колонизирали Кипър преди повече от 8 000 години.
В Европа пък пришълците се срещнали с местната дива горска европейска котка. А резултатът от тези кръстоски виждаме в съвременното разнообразие от породи и окраски.
Според друга популярна теория днешните котки не водят произхода си от някаква „пракотка”, а имат различен произход т.е. появили са се преди много хилядолетия на различни места по Земята и оформянето им е свързано с въздействието на много еволюционни фактори.

Котката в Древния Изток
Останки от домашни котки са открити по време на археологически разкопки в някои от най-древните градове на планетата ни: в Йерихон (от 6-5 хилилядолетие пр.н.е.), в Йордания, в най-древните градове в Индия. Но изглежда, че тези котки не са били съвсем домашни. Многобройните свидетелства за пребиваването на котките в Египет може да се проследят от 3 хилядолетие пр.н.е. На стенописите в гробниците в Сакара (2750-2650 пр.н.е.) котките са изобразени с нашийници, което е несъмнен белез за одомашняването им. След смъртта си котките били балсамирани и поставяни в специални ниши. Археолозите са намерили повече от 300 000 мумии на домашни котки!
 
В Древен Египет чак до края на гръко-римската епоха повече от 4 000 години процъфтява един от най-влиятелните култове към животни: този към богинята – домашна котка Бастет, а котките в нейния храм били почитани като свещени животни. Много любопитни факти за този култ, видян през очите на Херодот, можете да прочетете в същата секция: "Култът в древен Египет към богинята - домашна котка Бастет".
Първите йероглифни знаци, означаващи „котарак” или „котка”, са датирани около 2300 г. пр.н.е. и се четат просто като „минт” и „миу” („мау”). Но котката в Древен Египет била не само свещено животно, а най-вече ловец на гризачи и дори воин. Днес е трудно да си представим участието й във военни действия, но има запазени писмени сведения. Между другото, хилядолетия наред в Тибет котките са охранявали съкровищата в храмовете и са се справяли със задачата си просто великолепно.

Древна Гърция и Рим
От Египет на корабите на финикийските търговци котките достигнали много места от Средиземноморието, но до началото на второто хилядолетие от н.е. си остават редки животни. Важната служба на ловци на мишки били поверени на поровете и невестулките. Някои откъслечни сведения подсказват, че домашната котка била свещеното животно на Луната и богинята на лов Артемида – донякъде подобна на древноегипетската Бастет. Вероятно подобно сходство имало и с богиняга на любовта Венера, която понякога се избразявала държаща в ръцете си котка (вероятно полудива). Сред редките споменавания на котките в античната литература трябва да отбележим Езоповите басни. На снимката тук виждате красива мозайка, открита в погребания от вулкана Везувий римски град Помпей.


  
Европа. Нашата (котешка) ера
В дохристианска Европа вярванията на келтите и норманите приписвали на котките доста зловещата роля на таласъми и помощници на зли богове. Около 10 век котката представа да бъде ценна рядкост. В католическа Европа тези вярвания продължили да съществуват – този път котката (особено черната) се превърнала във въплъщение на дявола, подозирали я в контакти с вещици. Самият папа Григорий
IX я обявил за „дяволско създание”. В много страни котките били жертва на Инквизицията – бесели ги и ги изгаряли като еретици. И може би изтреблението им е било неизбежно, ако не е било нашествието на плъховете, донесли през 11 век една от най-жестоките епидемии – чумата, „черната смърт”. И котките се справили достойно с унищожението на легионите гризачи. И все пак Средните векове в Западна Европа са най-мрачния период за домашните котки.
Любопитно е, че православната църква се е отнасяла далеч по-спокойно към котките – нещо повече, тяхното пребиваване в манастирите в Русия се считало за подходяща компания на монасите (котараците често се кастрирали).

Котките в Англия
За разлика от континентална Европа, в Англия отдавна обичат и се грижат за котките. В ранното Средновековие са приети специално закони за защитата им. Казват, че всеобщото възмущение, което предизвикал испанският крал Фили ІІ – съпруг на Мария Тюдор – било поради факта, че той обичал да измъчва котки с особени "специални" приспособления. И нищо чудно това да е допринесло значително за неговото прогонване от Лондон.
Също в Англия „бродещата” фолклорна история за котката, която донесла богатство на своя стопанин – сирак (появила се най-напред, вероятно, в Иран), достига своята най-подробна и разгърната форма. Тук историята се преобразила в легендата за Дик Уитингтън, който 3 пъти е бил лорд – мер (кмет) на Лондон.

Котките в Близкия и Далечния Изток

Там котките винаги са се ползвали със значителни привилегии.
Мюсюлманите винаги са почитали котките - според една легенда Мохамед предпочел да скъса ръкавите на своята дреха, вместо да събуди спящата върху нея котка Муеса. Котките се допускали в джамиите, а белите котки били свещени.
В Китай вярвали, че домашните котки и изображенията им носят щастие.

Според древна персийска легенда котката се е появила от ... кихавицата на лъва. В зороастризма убийството на котка е също толкова сериозно престъпление, колкото и убийството на човек.
Но на особена почит и привилегии домашните котки се радвали в страните на Индокитай. Много старинни и благородни породи котки (като сиамската и свещена бирма, за които можете да прочетете в секциите "Любопитно" и "Породи котки") са обитавали кралските дворци и най-богатите и разкошни храмове. Тези удивителни създания попадат в Европа, пренесени от поданиците на Британската империя. И така котките от Далечния Изток са в основата на огромния интерес към развъждането им във Великобритания.

Завоюването на сърцата на европейците
Извън Великобритания в Европа котките печелят все повече приятели както сред обикновените хора, така и сред аристократи, крале и папи. Френският кардинал Ришельо имал 14 котки – сред тях една от първите на континента ангорски котки.
Впрочем в началото на 17 век в чудесните времена на романа „Тримата мускетари” ангорските котки стават популярни във френския кралски дом, а след това и в другите европейски кралски домове. Повече за ангорската котка вижте в секцията "Породи котки".
През 1727 г. се появилапървата „История на котките” от французина Монкриф. Работата по създаването на нови породи котки започва през 19 век и е особено бурна през 20 век. И постепенно котките заемат първото място сред най-популярните домашни любимци.Северна Америка
Въпреки, че на Американския континент има много видове диви котки, там няма данни за одомашняване на котките преди пристигането на първите европейци. Котките, изтърпяли дългото пътешествие по море, са донесени, за да контролират популацията от гризачи в новосъздадените селища. И още по-бързо, отколкото в Европа, те заели първо място в сърцата на хората в Новия свят като незаменими домашни любимци.

И в заключение:)
Котките придружават хората вече поне 13 хиляди години. И нищо чудно да са около нас поне още толкова. А сега погледнете към вашата котка, която спи спокойно на леглото ви.
            Нима можете да живеете без тази чудесна гледка?


                                    catbg.net 2008

В материала са използвани откъси от статията
стория одомашнивания кошек".
 

 

 Любопитно

2 ФЕЛИКС - любимият КОТАРАК на АМЕРИКА
2009.07.13

2 МЕКОНГСКИ БОБТЕЙЛ - сиамка със счупена опашка:)
2009.06.10

2 ХАВАНА БРАУН - изящество с ухание на ШОКОЛАД
2009.04.09

2 САВАНА - в сянката на африканския СЕРВАЛ
2009.01.30

2 НЕПРИЗНАТАТА нова порода дългокосместа котка КАШМИР
2008.06.25

2 ОДОМАШНЯВАНЕТО на котките - една древна и модерна история
2008.02.07

2 КУЛТЪТ в Древен Египет към богинята - домашна котка БАСТЕТ
2008.01.31

2 Митове, поверия и обичаи, свързани с котките
2006.09.06

2 ИСТОРИЯТА на сиамската котка
2006.03.08

2 Рупърт Шелдрейк или експериментите, които могат да променят света
2006.03.08