Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Организации

2 Cat Fanciers' Association (CFA) - 100 години обич към котките у дома
2006.08.17

Една от най-влиятелните организации в света на котките е американската The Cat Fanciers' Association (CFA). Тя e основана през 1906 г. - точно преди 100 години.
А първите 2 изложби на котки, лицензирани от CFA са проведени веднага след основаването й в Бъфало и в Детрой.
Първата годишна среща на CFA е проведена през 1907 г. в Медисън Скуер Гардън, Ню Йорк.
Само 3 години след основаването си Cat Fanciers' Association публикува първата си племенна книга и регистър в списанието Cat Journal. През същата 1909 г. CFA издава и отделно племенната си книга (Volume I). 
Важен момент в историята на организацията е нейната официална регистрация съгласно законодателството на щата Ню Йорк – това става на 18.09.191913 години след основаването на CFA.
Това е и началото на възхода на организацията, който продължава и днес. Приходите от различните дейности на Cat Fanciers' Association (изложби, редиграция на равъдници, обучение на съдии, родословия и т.н.) нарастват от $ 155.25 през 1907 до $ 2 300 000 през 2003.

CFA обeдинява все повече любителите на котките, а дейността й  обхваща все повече области на фелинологията.
След скромното начало преди 100 години, днес под патронажа на CFA  се провеждат над 400 международни изложби на котки в цял свят. Съдиите, обучени по най-строгите изисквания и лицензирани от Cat Fanciers' Association, са сред най-уважаваните и търсените в света на изложбената фелинология.
Централният ултрамодерен офис на организацията е в Манаскан, Ню Джърси, разположен на огромната площ от над 3500 м2, днес е безкрайно далеч от началото през 1906 само с едно техническо лице.

21 са дейностите, извършвани в централата на CFA:
Регистрация на котки, регистрация на котила, смяна на собственици, проверка на имена на развъдници и регистрация на нови, издаване на развъдни сертификати и дубликати, родословия, отчети за резултати от изложби и шампионати на ралични нива, както и издаването на шампионски и премиор дипломи. Специална фондация се грижи за постоянното финансиране на дейността на организацията.

ДНЕС Cat Fanciers' Association (CFA) е сред петте най-влиятелни в света организации на любителите на котки заедно с Fеdеration Internationale Fеline (FIFe), World Cat Federation (WCF), The International Cat Association (TICA) и Australian Cat Federaton Inc. (ACF). Това са и организациите – основателки на Световния котешки конгрес (World Cat Congress – WCC). Постепенно ще ви представим всички тези организации от световен ранг във фелинологията. Надяваме се, че ще ви бъде интересно.

www.cfainc.org е адресът на централата на организацията, която отдавна е международна. Особено силен е нейният клон в Япония. Ще научите много интересни факти за Cat Fanciers' Association, за влиянието й в света на котките и за дейността на регионалните структури в Северна Америка и по света.

                
                               catbg.net 2006

 

 

 Организации

2 The International Cat Association (TICA) - да поговорим за изложбите на котки като наука
2006.09.16

2 Australian Cat Federation (ACF) - за благото на всички котки на Зеления континент
2006.08.22

2 Cat Fanciers' Association (CFA) - 100 години обич към котките у дома
2006.08.17

2 Federation International Feline (FIFe) - сбъднатата мечта на мадам Маргьорит Равел
2006.03.08

2 Великобритания - там, откъдето започва фелинологията
2006.03.08