Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Организации

2 Australian Cat Federation (ACF) - за благото на всички котки на Зеления континент
2006.08.22

Австралийската фелиноложка (котешка ако предпочитате:) федерация е основана през 1972 г. с идеята да бъде създадена национална организация, обединяваща любителите на котки, както и да уеднакви изискванията към развъдчиците на чистокръвни котки и към участниците в изложби. Федерацията обхваща цялата територия на Австралия, а това си е цял континент. Тя има филиали в 5 щата и в Северната територия. 
Австралийците кратко и ясно формулират своята основна задача така: Ние съдействаме за благото на всички котки, за отговорното развъждане и представяне на изложби на всички чистокръвни породи котки, признати от ACF, както и на кастрираните домашни котки.

А ето как Australian Cat Federation (
ACF) формулира и своите цели – пр
очетете ги внимателно за какви детайли става дума:
 - Да препоръчва на членовете си възприемането на общи стандарти и практики във всички аспекти на развъждането и представянето на котки на изложби защото няма начин да се отмени автономията на членовете на организацията, които сами решават как да действат. С помощта на Асоциацията на съдиите (The ACF (Inc.) Judges' Guild) федерацията определя стандартите на всяка призната порода котки, публикува и разпространява документите във всичките си филиали. Тези материали се актуализират и публикуват ежегодно за да достигнат до всеки заинтересован.
- Да препоръчва на членовете си възприемането на обща политика относно всички аспекти, свързани пряко или косвено с организирането на шампионати включително да дефинира класовете за изложбите, наградите за представяне, поощрителните сертификати и други награди и титли. Освен това Австралийската фелиноложка федерация присъжда свои собствени титли включително Award of Excellence на 7 нива, Champion/Premier и and Grand Champion/Premier, както и специална награда за изключителни достойнства Distinguished Merit Award. Правилницте за провеждането на националните изложби също се определят от
ACF.
 -
Да препоръчва на членовете си възприемането на обща политика относно акредитирането на съдиите на изложбите на котки и създаването на национална колегия и регистър на съдии. Федерацията има схема на обучение на съдиите, която следват и нейните филиали. Съществува и колегия на старши съдии, препоръчани от филиалите, и колегия на международните съдии, които могат да съдят зад граница.
 - Да препоръчва сътрудничество между членовете на Австралийската фелиноложка федерация за да бъдат защитени правата и интересите на всички членове на организацията, както и тези на подобните организации на територията на Австралия за създаването на единен стандарт на регистрация независимо в кой щат или в коя територия са родени. Всички филиали на Федерацията има свои представители в Изпълнителния комитет на ACF.
 - Да поощрява съвместната дейност между членовете на ACF във всички аспекти на отглеждането, развъждането представнето на изложби на котките в Австралия.
 - Да подпомага развъждането и представянето на изложби на всички породи котки, признати в Австралия.
 - Да спазва стандартите на породите на котки, утвърдени от Австралийската фелиноложка федерация.
 - Да регистрира развъдниците за котки. Всички имена на развъдници са вписани в Нациланел регистър, който е достъпен за всеки заинтересован. Да подпомага дейността на развъдниците.
 -
Да издава експортни сертификати на котки, вписани в Австралийския регистър на развъждание.
Какво повече може да се добави към тези толкова стриктно изброени задължения, които явно се спазват на високо ниво – а ако това не бе така, ACF нямаше да бъде сред най-влиятелните в света организации на любителите на котки?!

No comment
– както обичат да казват в Euronews
:))

Австралийската фелиноложка федерация е сред най-ентусиазираните и влиятелни организации в царствота на любителите на котки. Тя поддържа контакти с тях чрез най-мощната в момента световна организация  - World Cat Congress (
WCC) - основана през 1994 г. от Australian Cat Federation (ACF) заедно с Cat Fanciers' Association (CFA), Fеdеration Internationale Fеline (FIFe), World Cat Federation (WCF) и The International Cat Association (TICA). 
Много любопитна страна от дейността на
ACF е нейната неотдавнашна инициатива за намаляване до пълна забрана на продажбата и използването на каквито и да е продукти, направени от котешки кожи. В рамките на същата програма Австралийската фелиноложка федерация провежда и голяма лобистка кампания в правителството за забраната на вноса в Австралия на каквито и да е изделия от котешка кожа!

Австралийската котешка федерация в
Internet
www.acf.asn.au e адресът в Интернет на Australian Cat Federaton Inc. (ACF). Австралийците имат семпла и симпатична страница, която е вече на 8 години. За разлика от повечето страници на големите котешки организации, които в най-добрия случай са на 2 езика, информацията на официалния сайт на Австралийската котешка федерация е публикувана на цели 6 езика: английски, френски, немски, испански, италиански и португалски. Стилът на текстовете е много лек и разговорен, а цялата уеб страница някак излъчва добро настроение! И едно кратко послание: „Станете наши приятели!”. Наистина, защо не?!

                                                  catbg.net 2006
 

 

 Организации

2 The International Cat Association (TICA) - да поговорим за изложбите на котки като наука
2006.09.16

2 Australian Cat Federation (ACF) - за благото на всички котки на Зеления континент
2006.08.22

2 Cat Fanciers' Association (CFA) - 100 години обич към котките у дома
2006.08.17

2 Federation International Feline (FIFe) - сбъднатата мечта на мадам Маргьорит Равел
2006.03.08

2 Великобритания - там, откъдето започва фелинологията
2006.03.08