Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Организации

2 The International Cat Association (TICA) - да поговорим за изложбите на котки като наука
2006.09.16

The International Cat Association (TICA) e създадена през лятото на 1979 г. в Атланта, Джорджия, САЩ. Започва дейността си като международна организация няколко месеца по-късно - през 1980 г.
TICA притежава уникален генетичен регистър на котките, който се попълва от членовете на асоциацията единствено въз основа на научни принципи.
Това е и най-големият регистър на котки в света. 

ЕКСПЕРИМЕНТЪТ
The International Cat Association (TICA) предприема един безпрецедентен опит за цялостна промяна на изложбената фелинология до степен, която може би за някои консервативно настроени любители на котки може да е шокираща. Членовете на организацията смело приемат оригинален формат на съдийство като отхвърлят всяка справка за статуса, титлите или идентификацията при записване на котките за участие. Отпадат състезателните класове, както и всички предимства на титуловани в други изложби котки. Тази система на оценяване се приема с ентусиазъм от изложителите и е одобрена от Борда на директорите на TICA. Това е началото на огромна промяна – така котките по време на изложба могат да бъдат оценявани само по същество и според достойнствата им, а субективният фактор от допълнителната информация (произход, изложбен опит и т.н.) на практика се изключва.

Структурата на TICA
Най-големият е света генетичен регистър на котки се управлява от висококвалифицираните членове на Борда на директорите, който включва президент, вице президент и регионални директори. Чиновниците и регионалните директори се избират на всеки 3 години от членовете на организацията.
Бордът на директорите управлява дейността на асоциацията и формулира нейната политика и правила. Промените в изложбените правилници, наредби или регистрациите се представят на членовете на организацията за да гласуват за одобрението или отхвърлянето им. Всички документи на TICA се осъвременяват и публикуват редовно. Всеки член на TICA има правото свободно да предлага промени в правилниците или политиката на организацията. Те се обсъждат на срещите на Борда на директорите и много от тези идеи обикновено се приемат.

Съдиите
Още от създаването си TICA обучава свои съдии, а познанията им периодично се осъвременяват чрез редовно провеждане на различни образователни мероприятия. Оценява се и професионализма им. Строгите изисквания при избора на съдии още в началото на обучението им са поставени, за да може единствено най-добрите, най-силно мотивирани и квалифицирани личности да бъдат част от тази елитна група - Съдийската колегия. Всеки съдия, който е одобрен от Борда на директорите, всяка година се оценява отново и отново въз основа на точни критерии. Те включват специални отчетни форми и изпитни сесии  за да е сигурно, че съдиите са във върховата си форма като познания и опит.

TICA  по света
Силата на организацията са нейните членове. Всички развъдчици, изложители и любителите на котки са добре дошли в
The International Cat Association за да участват в развитието на най-големия регистър на котки в света. Те могат да гласуват при всяка стъпка на асоциацията. Клубовете, обаче, нямат право да гласуват. Членовете на TICA сами избират в коя секция по порода се включват и могат да кандидатстват за всичк админситративни изборни длъжности.
Днес TICA има над 3000 члена по целия свят.
Централата на
The International Cat Association се намира в Харлингън, Тексас. Нейната дейност е изцяло компютъризирана, а любителите на котки от САЩ и Канада имат на разположение и безплатен телефонен номер за информация.
Клубове (т.е. регионални филиали) на асоциацията има в Аржентина, Бразилия, Белгия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Мексико, Холандия, Перу, Филипините, Португалия, Пуерто Рико, Швейцария и САЩ.  
Под патронажа на TICA се организират изложби на котки в САЩ, Канада, Япония, Мексико, в Европа и Южна Америка. На тези изложби котките се оценяват от най-опитните и уважавани от любителите на котки съдии.

The International Cat Association е една от най-влиятелните в света организации на любителите на котки. TICA е и сред основателите на най-мощната в момента световна сила във фелинологията  - World Cat Congress (WCC) – заедно с Australian Cat Federation (ACF), Cat Fanciers' Association (CFA), Fеdеration Internationale Fеline (FIFe) и World Cat Federation (WCF). Повече за ACF, CFA и FIFe можете да прочетете в същата секция на catbg.net

TICA в Internet
Адресът на организацията е кратък и ясен:
www.tica.org 
Без да блести с някакъв интересен дизайн, уеб страницата е богат източник на информация за най-големия в света генетичен регистър за котки и за дейността на организацията
.

                                   catbg.net 2006
 

 

 Организации

2 The International Cat Association (TICA) - да поговорим за изложбите на котки като наука
2006.09.16

2 Australian Cat Federation (ACF) - за благото на всички котки на Зеления континент
2006.08.22

2 Cat Fanciers' Association (CFA) - 100 години обич към котките у дома
2006.08.17

2 Federation International Feline (FIFe) - сбъднатата мечта на мадам Маргьорит Равел
2006.03.08

2 Великобритания - там, откъдето започва фелинологията
2006.03.08