Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Арт и глезотии

2 Скъпоценният камък КОТЕШКО ОКО - хризоберилът
2007.01.09

СКЪПОЦЕННИТЕ и ПОЛУСКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ са едни от най-красивите творения на природата. Бижутерите само им помагат да разкрият своите същински наситени или преливащи се цветове.
В древни времена всеобща е била вярата в силата на скъпоценните камъни и във властта, която те могат да имат над хората. Минералите носят късмет, пазят от зли сили, лекуват – нима някой се съмнява?
И до днес големите, редките скъпоценни камъни, вградени или не в красиво украшение, често имат история по-интересна от криминален роман. Те привличат вниманието и развихрят фантазията ни така, както го правят и котките.

В бижутерията понятието котешко око означава всъщност две съвсем различни неща:
Вертикалните зеници на котките ни са една от техните най-странни и ефектни особености. Виждате снимката вляво, която може да бъде и перфектен wallpaper.
Тези необичайни зеници пораждат всякакви асоциации в главите ни. И в тези на бижутерите. С една от тези асоциации е свързан и ефектът „котешко око”: Той се среща при различни полускъпоценни камъни, при които при превъртането на камъка можете да наблюдавате преместването на преливащата се светлинна пътека, винаги пресичаща центъра на камъка. Този оптически ефект (преливането на светлината) най-добре се забелязва при полираните овални камъни, които имат формата на кафеено зърно (кабошон). Минерали като кварц с включения на влакнести примеси, турмалин, скаполит, фибролит (влакнест силиманит) или диопсит могат след обработка да създават този ефект. Разбира се, днес индустриално се произвеждат много синтетични камъни в цветовете на дъгата, които имитират ефекта на котешкото око. Виждате снимката отдолу вляво и тази с истински камъни отдясно:

 
 
    
Но ако говорим за истинското котешко око в света на скъпоценните камъни, то това е ХРИЗОБЕРИЛЪТ. Съвсем прозаично според химията този минерал е сложен оксид на алуминия и берилия. Името му е комбининация от две думи: гръцката „хризос” - означава злато –  и „бериллос” (заради съдържанието на берилий). Най-богатите находища са в Шри Ланка, Бразилия (Минас Жераис) и Мадагаскар. Срещат се и в Норвегия, Канада (Квебек), САЩ (Колорадо) и Русия (Урал).
Две са скъпоценните разновидности на хризоберила: едната е александритът, а другата е котешкото око (известна и като цимофан).
Александритът е наречен така в чест на руския имератор Александър ІІ. Камъкът променя цвета си от наситено зелен или тъмно зелено-син при дневна светлина до тъмно червено-виолетов при вечерна. Тази промяна в оцветяването се дължи на примеси на хром в кристала.
Котешкото око е в зеленикави или медно-жълти оттенъци, макар да се срещат и зелени и кафяви нюанси. Това е много ценен скъпоценен камък. Например, красиво и рядко срещащо се медено-жълто котешко око със среден размер е сравнимо по цена с най-висококачествения диамант или съвършен изумруд със сходна величина и маса. Поради високата си твърдост (8.5 по 10-степенната скала) и кристален блясък с меки, опалови оттенъци котешкото око е много търсен от бижутерите камък. Едно чудесно негово предимство е, че еднакво добре стои в обков както от злато, така и от бели метали (платина, бяло злато, сребро). Въпрос на вкус, модел и престиж.

 


ХРИЗОБЕРИЛЪТ
е един от магическите скъпоценни камъни в древноиндийските Веди.
Също така е един от най-силните лечебни скъпоценни камъни. Сведения за него има в трактата по медицина на Расараджа Тарангини от преди около 4000 години. Описани са три много поетични разновидности на този красив скъпоценен камък: „цветовете на бамбуковото листо” (обикновен хризоберил), „блестящ и преливащ като пауново око” (най-вероятно това е александрит) и „проблясващ като котешко око” (котешко око или цимофан).
Според легендите с помощта на хризоберила древните индийски магове се опитвали да разберат езика на животни и птици, гадаели за бъдещето, учели се да разбират настоящето и се стремели да осмислят миналото. И днес се счита, че камъкът заздравяла семейството, укрепва дружбата и родствените връзки; лекува ревматизъм, артрит, ангина, дифтерит, сърдечно-съдови и психични заболявания. Това е талисманът на комарджийте. Хризоберилът
носи здраве и дълголетие.

ЗОДИАКАЛНИТЕ и личните скъпоценни камъни
Многобройни са начините на избор на личен скъпоценен или полускъпоценен камък и повечето от тях си противоречат. Все пак можете да избирате според зодията си, месеца на раждане и целта на камъка (амулет, талисман или лечебен камък). Най-често те се подбират според месеца на раждане. В момента по света се използват около 30 системи за избор на скъпоценни камъни (говорим за най-известните от тях). Но рядко сред зодиакалните камъни ще видите хризоберил. Все пак според една от системите александритът е подходящ за бижута на родените през август.
Родените през октомври и ноември пък могат да избират между всички разновидности на берила включително и хризоберила. Според друга система всеки месец в годината има своите скъпоценни камъни и те нямат нищо общо с рождената ви дата. Но и нямат нищо общо с хризоберила. Древните траки пък имали зодиакална система според която Везните могат да носят бял берил, но единствен Скорпионът е достоен да носи като свой камък хризоберил.

Магически или лечебен камък, мощен талисман или само красива скъпоценност, хризоберилът е познат на хората хилядолетия наред. A неговата екзотична разновидност котешкото око вече над 4 000 години свързва света на скъпоценните камъни с ... котките.

Вгледайте се внимателно в тази снимка (също чудесна за wallpaper) и се опитайте да се досетите сами какво е странното в нея.
Успяхте ли?


                                                                catbg.net 2007


Отговорът на загадката е прост, но странен: това е фотоколаж на котка
с човешко око, което се вглежда в скъпоценен камък...
 

 

 Арт и глезотии

2 Художникът ХАРИСЪН УАЙЪР и "Нашите котки и всичко за тях"!
2010.09.26

2 Скъпоценният камък КОТЕШКО ОКО - хризоберилът
2007.01.09

2 Само за дами, които владеят изкуството да бродират!
2006.03.09

2 Транспорт
2006.03.08