Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Породи котки

2 АМЕРИКАНСКИ КЪРЛ - ах, тези удивителни уши!
2007.01.11

Котките от тази порода са безкрайно културни и интелигентни. Независимо от любовта си към игрите, те предпочитат компанията на собственика си пред общуването със своите събратя.
Много лесно се поддават на възпитание.
Обикновено всички котки предпочитат да се разхождат сами, но тези от породата американски кърл обичат да имат компания – те обожават дългите разходки със стопаните си и гордо пристъпват до него, водени на нашийник или нагрдъдник с повод. Вероятно именно тази особеност на породата ги прави такива незаменими компаньони. Като мъничък домашен дух котките американски кърл се стараят да угодят на всички в семейството - те са верни приятели и чудесно играят с деца. Затова всички притежатели на котки от тази порода са единодушни: трябва да имате повече от една такава котка у дома!

ИСТОРИЯ на породата
Това е една от най-младите породи котки – нейната история е на по-малко от 30 години, но е много динамична и интересна. Та нали не всеки ден може да видим как се създава нова порода котки!
В един слънчев ден през юни 1981 г. в гр. Лейкууд, Калифорния, две котенца с полудълга козина и необикновени извити назад уши се разхождали пред прага на Грейс и Джо Руга. Джо ги разгледал внимателно и решил просто да не им обръща внимание. Но Грейс не се съгласила и, вслушвайки се в сърцето си, поставила на прага на дома им паничка с мляко. Едното коте хапнало веднъж и си тръгнало. Другото – черно и много нежно – останало. Малката дама много бързо намерила място в сърцето на съпрузите Руга – особено на Джо, който й дал името Суламит (означаващо „черен, но миловиден”). Доколкото е известно, така е поставено началото на американския кърл. Днес всеки американски кърл може да проследи родословието си назад до Суламит – прародителка и основателка на новата порода.
През декември 1981 г. Суламит родила 4 котенца от неизвестен баща. Според някои сведения 2 от тях имали същите извити уши като майка им, според други – и четирите котета ги наследили. След раждането им започнало изучаването на тази любопитна анатомична особеност и планомерното им развъждане, положило началото на новата порода.
Собствениците на Суламит се обърнали към специалистите по генетика Солвейг Флюгер и Рой Робинсън, които потвърдили, че тези необичайни уши са генетичен белег. Поради някаква спонтанна мутация генът, който извива ухото, е доминантен и изменението не се съпровожда от никакви съпътстващи деформации. Не съществува и рецесивна форма на тази мутация. Ушите на котетата придобиват характерната си извивка на 4 до 7 ден след раждането. Самата извивка се намира на 1/3 от основата на ухото.Целенасоченото развъждане на котките с извити уши започва през 1983 г.
Грейс Руга подарява на сестра си такава котка на име Мерседес. Две нейни котета взима г-жа Нанси Кийстър, която днес е сред най-големите почитатели и най-известните развъдчици на новата порода. Именно по нейна инициатива Суламит и правнуците й участват за първи път на изложба в Палм Спрингс, Калифорния, н
a 23.10.1983.
Котките с необикновени уши  имали изключителен успех.
Първото котенце, родено от двойка от новата порода, е родено през януари 1984 г. Черно-белият котарак
Playit е първия чистокръвен представител, от чието потомство котенцата винаги са със завити уши, независимо от това с каква форма са ушите на майката. Разбира се, развъдчиците започнали да предпочитат за програмите си котки като Playit. Любопитен и позитивен е фактът, че до момента няма абсолютно никакви данни, че генът на завитите уши е свъзран и в някакви генетични заболявания. Нещо повече, забелязва се по-висока устойчивост на котетата към вирусни и простудни заболявания.
С помощта на професионалния развъдчик Джийн Грим се създава първият стандарт на породата, по който тя е призната от
The International Cat Association (TICA) през 1985 г.

През 1986 г. и Cat Fanciers' Association (CFA) регистрира американския кърл като експериментална порода
. 5 години по-късно – през 1991 г. – котките от новата порода получават правото да участват във високите изложбени класове, а през февруари 1993 г. официално се признават и две нейни разновидности: късокосмести и дългокосмести (прецедент в регистрацията на породи на CFA) . Тъй като в създаването на породата са включени обикновени американски домашни котки, стандартът признава всякакви цветови разновидности и при двете дължини на козината. Но в изложбите под патронажа на Cat Fanciers' Association котките американски кърл участват само в групата на полудългокосместите.
Всичко интересно за двете големи американски / международни организации можете да прочетете в секция „Организации” в частта за домашни котки на catbg.net
 

Ах, тези удивителни уши!
Ухото на американския кърл описва елегантна, плавна дъга, обърната назад най-малко на 90 градуса, най-много на 180. За оптимален ъгъл се приема 135 градуса! Най-малко 2/3 от основата на ухото е устойчив хрущял. Ушите са широки, открити в основата си. Плавната им дъга трябва да се вижда както в профил, така и гледана отпред. Краят на ухото е равен и гладък. Ушите на американския кърл трябва да са украсени с пищна козина. Днес развъдчиците си задават въпроса колко големи трябва да бъдат ушите на тези котки. Според действащия стандарт те трябва да са „умерено големи към големи, широки и открити в основата”. Точно такъв тип са ушите на първите представители на новата порода. Важното е, че още от самото начало американският кърл е описан като хармонична котка, при която идеалната дължнина на ушите е тази, която е пропорционална спрямо размера на главата и тялото при запазването на изящната им дъга т.е. няма и не може да има никакви експерименти и залитания в каквато и да е посока. Предимството на американския кърл е, че е създаден въз основа на естествена природна мутация.

КАКЪВ трябва да е американският кърл
Външен вид
Това е активна котка със средни размери, с елегантно тяло и приятно, доброжелателно излъчване, симатично допълвано от необичайните уши.
Главата му е от малка до средна, със силна долна челюст, образува вертикална линия с носа и горната устна.
Ушите му описват елегантна дъга.
Очите му са кръгли, живи, леко косо поставени.
Крайниците му са силни, с кръгли лапи.
Козина: И при двете разновидности породата има мека, копринена козина почти без подкосъм, като при дългокосместия кърл е важно да се отбележи и разкошната пухкава опашка.
Разрешени са всякакви цветове.

Темперамент
По характер американският кърл е приятна и уравновесена комбинация от любопитство, интелигентност и дружелюбие. Котките от тази порода обичат хората и не променят своя характер от раждането си до края на живота си. Не са свръх активни, но могат да ви покажат ясно кога имат нужда от повече внимание. Американският кърл много лесно се приспособява към всякакви ситуации у дома и се отнася към другите животни забележително добре! Котките от тази порода са много нежни и неотразимо очарователни.
Според американските развъдчици най-добре е котенце от породата американски кърл да се купува след като е навършило 4 месеца. Това е и препоръчителната най-ранна възраст за участия в изложби, както и за пътувания със самолет.

Амeриканският кърл в Internet
Доказателство за бързо растящата популярност на тази порода лесно можете да видите в най-популярната търсачка Google. Достатъчно е да напишете “American curl” и само на английски можете да избирате между
1 340 000 сайта с информация за породата от цял свят. Разбира се, по обясними причини това е и основният език с данни за котките американски кърл.  

                                                   catbg.net 2007
 

 

 Породи котки

2 СИБИРСКАТА КОТКА – царкинята пазител на домашното огнище
2012.04.18

2 РУСКА СИНЯ - от АРХАНГЕЛСК около света и обратно у дома
2011.02.21

2 РЕГДОЛ - за домашната котка като парцалена кукла :(
2011.02.03

2 ПИКСИ БОБ - съвременна легенда за домашната котка и североамериканския рис
2011.01.20

2 ПЕРСИЙСКАТА КОТКА - история на породата в теории и загадки (1)
2010.09.13

2 ПЕРСИЙСКАТА КОТКА - прочути британски развъдници в началото на 20 век (2)
2010.09.13

2 За котките породи СФИНКС - С ЛЮБОВ
2009.05.02

2 ОЦИКАТ - ДИВОТО ОЧАРОВАНИЕ на домашната котка
2009.03.05

2 ОРИЕНТАЛСКА КЪСОКОСМЕСТА - в огледалото на сиамската котка
2009.02.23

2 НОРВЕЖКА ГОРСКА КОТКА - чаровният обитател на древните гори
2008.12.07

2 МЕЙН КУУН - ум, благородство и американска дива красота
2008.11.28

2 МАНЧКИН - вълшебните обитатели на страната ОЗ
2008.11.23

2 МАНКС - котки без опашки на остров МАН
2008.11.23

2 ЛА ПЕРМ - нежност и къдрава козина, дар от Природата
2008.11.13

2 КОРНИШ РЕКС - първата порода котки с къдрава козина
2008.10.10

2 КОРАТ - котките на ЩАСТИЕТО
2008.09.25

2 ЕКЗОТИЧНА КЪСОКОСМЕСТА - в огледалото на персийската котка
2008.05.05

2 ЕГИПЕТСКА МАУ - докосната от богинята БАСТЕТ
2008.01.30

2 ЕВРОПЕЙСКА КЪСОКОСМЕСТА - ненадминатият ловец на мишки
2008.01.03

2 ДЕВОН РЕКС - частица от древните английски приказки
2007.11.30

2 ЗЕЛЕНИ ОЧИ и блещукащо сребро
Необикновената история на породата БУРМИЛА

2007.07.17

2 БРИТАНСКА КЪСОКОСМЕСТА - достойнство, чар и английско възпитание
2007.06.19

2 БОМБАЙСКА КОТКА - оранжевооката черна мини пантера
2007.04.21

2 БИРМАНСКА КЪСОКОСМЕСТА (Burmese) - изящество от метал, обвито в коприна
2007.03.14

2 БИРМАНСКА котка (свещена бирма) - полъх на легенди от Далечния изток
2007.02.28

2 БЕНГАЛСКА котка - един генетичен експеримент в края на 20 век
2007.02.08

2 БАЛИНЕЗИЙСКА котка - дългокосместа, синеока и грациозна
2007.01.23

2 АНГОРСКАТА котка (турска ангора) - древна и елегантна
2007.01.17

2 Мъжки имена за котараци - български език
2007.01.16

2 Породите котки и екстериорните им характеристики според класификацията на FIFe
2007.01.15

2 Женски имена на котки - български език
2007.01.12

2 АМЕРИКАНСКИ КЪРЛ - ах, тези удивителни уши!
2007.01.11

2 Имена на котки - английски език
2007.01.10

2 АБИСИНСКАТА котка - африканката от Британските острови
2007.01.06